Pagastu darbinieki brauks jaunos džipos (168)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jelgavas novada Dome ar vēlmi papildināt dienesta automašīnu parku gājusi Jelgavas Domes pēdās – nomas konkursā tā prasa jaunus džipus ar ādas salonu un ādas stūri, jonizētu divu kameru klimatkontroli, tonētiem logiem, ātrumjutīgu stūres pastiprinātāju un tamlīdzīgām «ekstrām», turklāt der tikai noteikta krāsa – diviem auto bēša, trešajam – tumša. Divas apvidus automašīnas un viens sedans tikšot sadalīts Sesavas, Valgundes un Vircavas pagastu pārvaldēm.

Līdz vakardienai pretendenti varēja pieteikties novada pašvaldības izsludinātajā iepirkumā par triju jaunu automašīnu nomu uz pieciem gadiem.

Katrai pārvaldei citādu

Novada rakstiski sagatavotajās atbildēs «Ziņām» teikts, ka jaunie auto paredzēti Sesavas, Valgundes un Vircavas pagastu pārvalžu lietošanai un nav domāti konkrētām amatpersonām. Nepieciešamība pēc jauniem spēkratiem radusies, jo Valgundes un Vircavas pagastu pārvalžu lietošanā trīs bijušās automašīnas pēc Jelgavas novada pašvaldības izveidošanas tika nodotas centrālajai administrācijai, savukārt Sesavas pagasta pārvalde izmantoja automašīnu uz nomas līguma pamata, kura termiņš ir beidzies. Jaunas mašīnas nomāt iznākot lētāk, jo, lai arī augstāka nomas maksa, ekspluatācijas izmaksas esot daudz zemākas.

Konkursā prasītas trīs dažādas automašīnas. Viena ar sedana tipa virsbūvi bēšā metāliskā krāsā. Tai prasīta auduma salona apdare un neliels motora tilpums 1,6 līdz 1,8 litri, taču regulējama vadītāja sēdekļa atzveltnes mīkstuma pakāpe, kruīzkontrole ar ātruma ierobežotāju, borta kompjūters, salona putekļu filtrs. Arī vienu apvidus automašīnu novads vēlas bēšu, ar kruīza kontroli, vismaz divu litru benzīna motoru, tonētiem lukturiem, sliedēm uz jumta, CD MP3 atskaņotāju un četriem skaļruņiem. Arī trešajai mašīnai – tumšas krāsas džipam – prasības ir ne mazāk īpašas – alumīnija dekors salonā, ātrumjutīgs stūres pastiprinātājs, ādas salons un stūre, divu zonu klimatkontrole ar gaisa jonizētāju utt.

Novads domā, ka neko īpašu neprasa

Uz jautājumu, kāpēc novads automašīnām prasa tik smalku aprīkojumu, kas sadārdzina iepirkumu, pašvaldība atbild, ka konkrētās prasības jau daudzus gadus netiek uzskatīts par ekstra klases, bet gan faktiski tiek iekļautas visu automašīnu bāzes paketes komplektācijā. To «Ziņām» noraida kāda liela uzņēmuma pārstāvis, kas ikdienā nodarbojas ar jaunu automašīnu tirdzniecību. Gan klimatkontrole, gan ādas multistūre, gan citas no minētajām specifikācijām esot īpašas ērtības, kas auto cenu sadārdzina. «Nevaru iedomāties nevienu auto, kurai tas viss būtu bāzes aprīkojumā. Ja nu tikai kāda Japānas vai Korejas autotirgotāja piedāvājumā,» viņš saka un secina, ka iepirkuma sludinātājs jau zina, kādu auto vēlas saņemt.

Uz jautājumu, vai tiek cerēts uz KIA automašīnām, pašvaldība atbild, ka prasībām atbilstot arī citi auto, «piemēram, «SsangYong Kyron», «Honda CRV», «Nissan Qashqai», «Hyundai Santa Fe»». Nav zināms, cik auto noma novadam izmaksās, taču nosauktās automašīnas nav no lētākajām. Piemēram, «Honda CRV» bāzes modelis maksā ap 17 tūkstošiem latu.

No atbildes izvairās

Cik pretendentu pieteikumus novads saņēmis, «Ziņām» piektdienas laikā neizdevās noskaidrot. Pašvaldības iepirkumu komisijas vadītāja Aija Udalova sacīja, ka par to atļauts runāt vien sabiedrisko attiecību speciālistam Edgaram Saukam, savukārt viņš no atbildes izvairījās, te norādot, ka iepirkumu komisijas vadītāja ir aizņemta, te, ka viņa «nav uz vietas», un visbeidzot vairs neatbildot uz telefona zvaniem.

Uzziņai

Jelgavas novada pašvaldības 84 institūcijas lieto 35 nomā esošas automašīnas un 55 autotehnikas vienības, tajā skaitā kravas automašīnas un autobusus, kas atrodas novada pašvaldības īpašumā. Domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune un izpilddirektors Ivars Romānovs brauc ar KIA «Sorento» modeļa automašīnām, kuru pirmā reģistrācija veikta 2008. gadā.

Viedoklis

Artis Stucka, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks

Kad Jelgavas pilsētas pašvaldībai prasījām pamatojumu par autonomas konkursa specifiskajām prasībām, mums iznāca interesanta diskusija ar dažiem darbiniekiem. Mēs nevaram pašvaldībai noteikt, kā tai rīkoties, taču varam vismaz prasīt pamatot, vai tās iepirkums ir atbilstošs. Domāju, ka jautāsim arī Jelgavas novada Domei. Šādā smagā budžeta situācijā jābūt samērībai. Ja auto tiek nomāti pagastiem, tad ar to nedrīkstētu braukt tikai pārvaldnieks, bet tai jābūt noderīgai arī sociālajam un citiem dienestiem.

Komentāri (168)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu