VID darbinieki vairs nepilda tiešos pienākumus, bet algu saņem (47)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

VID reorganizācija noris neefektīvi, svētdien ziņoja raidījums "Nekā personīga". Mēnešiem reorganizētie VID darbinieki vairs nepilda savus tiešos pienākumus, bet algu turpina saņemt.

Par valsts ieņēmumu dienesta reorganizāciju diskutēts ilgi, un tikai pērn novembrī tā sākta, bet noris neefektīvi. Reģionālās iestādes pārveidotas, ierēdņu skaits samazināts. Bet tikai formāli – ierēdņi no darba nav atbrīvoti. Kamēr valsts ieņēmumu dienesta vadība turpina lemt, cik darbinieku būs nepieciešams turpmāk, daudzi no viņiem jau mēnešiem vairs nepilda savus tiešos pienākumus, bet algu turpina saņemt. 

Līdz pērnā gada novembrim Latvijā darbojās piecas valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes un 38 nodaļas. Pēc reformas darbu turpina 12.

Teritoriālās iestādes pārveidoja par nodokļu un muitas administrācijām. Daudzi valsts ieņēmumu dienesta ierēdņi vairs nebija vajadzīgi. Tomēr darbu tie nezaudēja.

Valmierā, Vidzemes reģionālajā administrācijā, šādu nevajadzīgo darbinieku ir 50. Daļa  piekrita pāriet darbā uz Rīgu ar citām algām un citos amatos. Daļa no darba VID aizgāja. Bet tie, kas reformai nepiekrita, - turpina nākt uz darbu un gaida atbrīvošanu no amata. Nevajadzīgo, bet neatbrīvoto darbinieku uzdevumi nodoti citiem, zīmogi iznīcināti, paroles darbam ar VID datu bāzēm likvidētas. Tā nu viņi nāk uz darbu un par to pašu samaksu veic palīgdarbus - kārto dokumentus mapēs, kaut ko sameklē, kaut ko noliek plauktā.

Šī situācija, ka darbinieks ir lieks, taču no darba nav atbrīvots,  ievilkusies jau trīs mēnešus. Valmierā nevajadzīgo darbinieku ir 17. Lielākā daļa kabinetu ir tukši. Gaismas izslēgtas, dokumenti sakrauti glītās kaudzītēs gaida nonākšanu arhīvā. Līdzīga situācija ir arī  Jelgavas nodokļu un muitas administrācijā. Arī tur ir ierēdņi, kuri jau trīs mēnešus nāk uz darbu, vairs nepilda tiešos pienākumus, bet saņem algu.  

Ierēdņi, kuri pēc VID reformas vairs nav vajadzīgi, bet tajā pašā laikā nav atlaisti, ir arī citās valsts ieņēmumu dienesta nodaļās. Talsu nodaļā 8 darbinieki neko nav darījuši  no 21.decembra līdz 26.aprīlim. Aprīlī viņi beidzot atlaisti. Četrus mēnešus 8 ierēdņi algu saņēmuši par neko.

"Nekā personīga" zināms, ka visā Latvijā šādu valsts ieņēmumu dienesta ierēdņu ir ap 100. Pēc amatpersonu deklarācijām spriežot, ar vidējo algu 500 latu mēnesī. Tātad mēnesī valsts ieņēmumu dienests ierēdņu algošanai, kuri neko nedara, tērē 50 000 latu. Trīs mēnešos - 150 000.

VID ģenerāldirektore Nellija Jezdakova ar žurnālistiem par dienesta reorganizāciju runāt negribēja.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu