"Zelta mopēda" sacensības Biķerniekos jau šo sestdien (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Video kadrs

Sestdien, 15.maijā, VAS Biķernieku kompleksajā sporta bāzē (VAS BKSB) risināsies sacensības "Zelta mopēds", uz kurām laipni aicināti visi Latvijā un bijušās PSRS teritorijā tapušo mopēdu lietotāji un kolekcionāri.

"Domāju, ka daudziem atmiņā palicis grandiozais pagājušā gada "Zelta mopēda" fanu festivāls Biķerniekos, kad simtiem mopēdu riņķoja pa trasi, sacenšoties gan individuāli, gan atraktīvās komandu sacensībās. Vienkārši neticams daudzums "Sarkanās zvaigznes" mopēdu un to īpašnieku uz vienu dienu pārņēma visu starta-finiša taisni, izraisot neviltotu publikas un masu mediju interesi. Vieniem tā bija iepazīšanās ar svarīgu Latvijas motosporta un motobūves vēstures daļu, citiem – atkalredzēšanās un gremdēšanās atmiņās," stāsta VAS BKSB valdes priekšsēdētājs Māris Ozoliņš.

Sacensības "Zelta mopēds" pirmsākumos organizēja rūpnīca "Sarkanā zvaigzne", kas kopš 1957.gada ražoja mopēdus. Pēc Padomju Savienības vadības lēmuma agrākajai Ērenpreisa velosipēdu fabrikai, ko pēc kara nacionalizēja, bija jākļūst par vienu no vadošajām rūpnīcām mopēdu ražošanā PSRS. Gadu gaitā "Sarkanās zvaigznes" produkcijas spektrs kļuva ļoti plašs: neskaitot ielas braukšanai paredzētos sērijveida mopēdus, tā ražoja arī dažādus sacīkšu mopēdus (krosa, daudzdienu un motošosejas sacensībām).

"Pirmās oficiālās "Zelta mopēda" sacensības notika 1976.gadā. Tās bija pozicionētas galvenokārt jaunatnes, pat bērnu auditorijai, lai jau no mazotnes radinātu pie motosporta; pēc tam veiksmīgākie varēja pāriet augstākā līmenī. Bet galvenais – tā bija masveidīga jaunatnes piesaistīšana sportam. Arī mūsdienās, kad daļa jauniešu blandās pa ielām vai nosit laiku bezdarbībā, būtu ļoti vērtīgi šo tradīciju turpināt," stāsta seno spēkratu entuziasts un kolekcionārs Aleksejs Popovs.

Foto: Video kadrs

Turpinot iepriekšējo gadu aizsākto tradīciju – aktīvi piedalīties Muzeju nakts pasākumos -, arī šogad VAS BKSB kompleksā sporta bāze atvēl savu kartinga trasi tehnikas cienītāju aktivitātēm.

Jebkāda mopēda īpašniekiem paredzēti braucieni pa kartinga trasi, kā arī sacensības ar speciāli sagatavotiem mopēdiem un komandu cīņa. Lai piedalītos sacensībās, dalībniekiem būs jāiziet tehniskā komisija. Brauciena laikā obligāti jālieto ķivere, ieteicami arī ādas cimdi un potīti nosedzoši apavi.

Sacensību dienaskārtība

14.00 dalībnieku reģistrācija/tehniskā komisija (starta māja)
15.00 parādes brauciens pa lielo moto trasi (1 aplis)
15.30 vienātruma mopēdu brauciens kartinga trasē ~20 min. (bez laika kontroles)
15.50 divātruma mopēdu brauciens kartinga trasē ~20 min. (bez laika kontroles)
16.10 pārbūvēto mopēdu brauciens ~30 min kartinga trasē (ar laika kontroli)
16.40 sērijveida vienātruma mopēdu brauciens/sacensības kartinga trasē ~20 min.
17.15 Rīgas "Sarkanās zvaigznes" motorūpnīcā ražoto sērijveida divātrumu mopēdu brauciens pa VAS BKSB lielo moto apli (2 apļi) (fiksē 1., 2., 3. vietu)
17.40 kopējs starts komandu braucienam kartinga trasē – 24 minūtes. Katrs nobrauc ne vairāk par 2 apļiem, tad mainās. Komandā vismaz 2 braucēji.
Komandas dalības maksa 5 LVL.

Seno spēkratu entuziasts un kolekcionārs Aleksejs Popovs
Seno spēkratu entuziasts un kolekcionārs Aleksejs Popovs Foto: Video kadrs
Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu