Studenta stipendiju "apēdam" un atdodam bankai (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija/TVNET

Vidēji 280 latu – šī ir summa, ar kādu mēnesī jāizdzīvo četru cilvēku ģimenei. Par kopējo budžetu, kuru lielākoties veido vecākās meitas augstskolas stipendija, jāiegādājas ikdienas preces, jāsedz bērnu mācību izdevumi un jāsamaksā ikmēneša obligātie maksājumi.

Teju piektā daļa no kopējiem ienākumiem nonāk bankā par automašīnas iegādei ņemto patēriņa kredītu. „Bezdarbnieka pabalstu saņemšu tikai līdz jūlijam, bet kredītmaksājumi jāveic līdz gada beigām. Samazinoties ienākumiem, būs vēl ciešāk jāsavelk jostas un jādomā, kā iztikt,” par ģimenes naudas plūsmu stāsta Maija, mamma, vienlaikus arī ģimenes galva.

Ģimenē aug trīs bērni – dēls mācās arodskolā, vecākā meita studē Rīgas Tehniskajā universitātē, bet jaunākā ir pamatskolniece. Mamma vienmēr bijusi vienīgā apgādniece. „Diemžēl pēc vairāk nekā trīspadsmit gadu ilga darba kokapstrādes uzņēmumā tas bankrotēja. Bez regulāriem ienākumiem palika gandrīz viss pagasts, tostarp arī es. Jaunu darbu atrast ir grūti, tomēr bērnu dēļ jāsaglabā optimisms un jādara viss iespējamais, lai situāciju uzlabotu,” ar apņēmību saka Maija.

Ģimenes budžetu nedaudz saudzē pašu sakņu dārziņš, ļaujot ietaupīt naudu par tāda paša veida veikalu produkciju. Tāpat visi kopā ir apguvuši vēl arī citus veidus, kā samazināt ikdienas tēriņus. „Vecākā meita jau iemanījusies iztikt pat ar diviem latiem nedēļā. Cik vien iespējams, viņa ņem līdzi pārtiku no mājām. Tāpat izpēta lielveikalos pieejamos informatīvos izdevumus, lai uzzinātu, kad kurā veikalā produktus var iegādāties par zemāko cenu. Viņa iegādājas akcijas preces, lai tās vestu arī uz mājām, jo cenas pagasta veikalos ir salīdzinoši augstākas nekā Rīgā. Savukārt par transportu izdodas ietaupīt, jo palīdz kaimiņš – braucot ar savu automašīnu, viņš nereti līdz galvaspilsētai aizved arī meitu,” stāsta Maija.

Vietējais sociālais dienests jaunākajai meitai piešķīris brīvpusdienas skolā. Taču arī tas nopelnīts sūrā darbā, jo mamma brīvprātīgi veikusi dažādus darbus pašvaldībā. Tieši sociālajā dienestā ģimene uzzināja par projektu „Paēdušai Latvijai”. Maija atzīst, ka pārvarēt lepnumu un lūgt kādam palīdzību nebija viegli, tomēr bija jāmeklē iespēja, kā nodrošināt vismaz pašas svarīgākās vajadzības – uzturu. Ģimene jau saņēmusi pirmo pārtikas paku. „Vienlīdz nepieciešami ir visi produkti, tomēr bērniem vislabāk garšo auzu pārslas,” atklāj mamma.

Atbalsts grūtā brīdī ir arī pārējie pagasta iedzīvotāji - bezdarbnieki. Viņi cenšas cits citu morāli atbalstīt un dalīties ar informāciju, kas kur izdevīgāks un lētāk nopērkams. Maija atzīst, ka iepriekš izmaksām daudz nepievērsa uzmanību, bet tagad tā ir būtiska ģimenes budžeta daļa. „Pašlaik situācija ir mainījusies, un ir jādomā līdzi, kur ietaupīt un kā izmantot katru latu, lai izdzīvotu līdz nākamajam mēnesim,” saka mamma.

Ziedot.lv aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju zvanīt pa tālruni 90006488, lai ziedotu vienu latu, atbalstīt projektu „Paēdušai Latvijai,” izmantojot „Maxima” veikalu tīklā izvietotās ziedojumu kastītes, kā arī ziedot portālā www.paedusailatvijai.lv, kur iespējams arī atrast plašāku informāciju par projektu. Uzņēmumi aicināti arī ziedot pārtiku.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu