Jauns Īslandes pelnu mākonis virzās uz Lielbritāniju (55)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vulkāna izvirdums Īslandē pirmdien pastiprinājies, un uz Lielbritāniju virzās jauns tā izmesto pelnu mākonis, paziņoja Lielbritānijas Nacionālais gaisa satiksmes dienests (NATS).

NATS atzina, ka situācija pasliktinās un rodas šaubas, vai no otrdienas tiks atvērtas gaisa satiksmei visas zonas, kuras NATS plānoja atvērt.

"Vulkāna izvirdums Īslandē ir pastiprinājies, un jauns pelnu mākonis izplatās uz dienvidiem un austrumiem Lielbritānijas virzienā. [Lielbritānijas meteodienesta] "Met Office" jaunākā informācija rāda situācijas pasliktināšanos dažās zonās," teikts NATS paziņojumā.

NATS pirms tam bija paziņojis par plāniem otrdienas rītā sākt lidojumu aizlieguma atcelšanu, kas tika noteikts pagājušajā nedēļā Īslandes pelnu dēļ. "Metoffice" pirmdienas pēcpusdienā informēja, ka vulkāna izvirdums Eijafjallajekulla ledājā Īslandē vismaz uz laiku esot norimis.

Lielbritānijas meteodienests "Metoffice" ir galvenais prognožu sniedzējs par vulkānisko putekļu mākoņa kustību. Tas veic datormodelēšanu vairākas reizes dienā.

NATS jaunajā paziņojumā atzina, ka situācija Ziemeļīrijas lidostās otrdienas rītā ir neskaidra jaunā pelnu mākoņa dēļ, tomēr Skotijas lidostas tiks atvērtas no pulksten septiņiem (deviņiem pēc Latvijas laika) saskaņā ar agrāko paziņojumu. No pulksten 13 (15 pēc Latvijas laika) var tikt atvērta arī lielāka gaisa telpas daļa virs Anglijas, tomēr ne tik tālu uz dienvidiem, lai ietvertu galvenās Londonas lidostas.

Aviokompānija "British Airways" bija paudusi cerību otrdien atsākt ienākošos un izejošos reisus Londonā no pulksten 19 (21 pēc Latvijas laika), bet pēc jaunās NATS informācijas paziņoja, ka pārskata šos plānus.

Īslandes vulkāna pelnu dēļ NATS ceturtdien noteica lidojumu aizliegumu un pēc tam vairākkārt to pagarināja.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Īslandē trešdien sākās Eijafjallajekulla vulkāna izvirdums, kas izkausēja daļu ledāja valsts dienvidos, izraisot plašus plūdus un liekot evakuēt vairākus simtus vietējo iedzīvotāju. Plūdi nākamajā dienā mitējās, bet vulkāns turpināja izmest pelnus, kuru veidotā mākoņa dēļ kopš ceturtdienas ir būtiski traucēta aviosatiksme lielā daļā Eiropas. Pelnu mākonis svētdien sasniedza Turcijas gaisa telpu.

Zem Eijafjallajekulla ledāja esošā vulkāna izvirdums notika arī šā gada martā, bet iepriekšējie šā vulkāna izvirdumi bija 2004. un tālajā 1823. gadā.

Komentāri (55)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu