ES vienojas veikt testa lidojumus savās gaisa telpās (6)

Toms Ostrovskis
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības transporta ministri šodien notikušajā videokonferencē, pārrunājot ārkārtas situāciju gaisa satiksmē, vienojušies, ka Civilās aviācijas aģentūras (CAA) lēmumu par gaisa telpas atvēršanu pieņems, ne tikai balstoties uz meteorologu prognozēm, bet arī veiks testa lidojumus savās gaisa telpās.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Satiksmes ministra Kaspara Gerharda (TB/LNNK) padomniece Inga Spriņķe pastāstīja, ka dalībvalstis ar kaimiņvalstīm apmainīsies ar informāciju par testa lidojumu rezultātiem un sazināsies, kurās valstīs gaisa telpa ir atvērta. CAA izvērtēs informāciju par testa lidojumu rezultātiem un pieņems profesionālu lēmumu par gaisa telpas atvēršanu. Spriņķe teica, ka jau šodien ir bijusi atvērta Viļņas lidosta. Šodien pēc plkst.21 CAA sniegs informāciju par turpmāko gaisa telpas atvēršanu vai aizvēršanu.

Arī Latvija ir apsvērusi iespēju veikt izmēģinājuma lidojumus, taču, kā norādījis Civilās aviācijas aģentūras pārstāvis Māris Čerņonoks, Latvijā šādu lidojumu veikšanai jāizpilda apjomīga formalitāšu procedūra.

Izmēģinājumi Latvijā tiek plānoti šonedēļ, ko, visticamāk, veiks aviokompānijas airBaltic piloti. Arī Starptautiskā lidosta Rīga ir gatava palaist gan izmēģinājuma lidmašīnas, gan atļaut lidot, ja vien saņems atļauju gaisa telpas atvēršanai. Tikmēr aģentūra „Reuters”, atsaucoties uz saviem avotiem, ziņo, ka vairāku NATO dalībvalstu rīcībā esošo iznīcinātāju F – 16 dzinējos pēc patruļlidojuma konstatēti stiklveidīgi nogulumi, kas, visticamāk, radušies no Īslandes vulkāna pelniem. Vulkāna pelni satur sīkas akmens un stikla daļiņas, kas, iekļūstot lidmašīnas dzinējos, var izkust un radīt dzinēju pārkaršanu un pat apstāšanos. Problēmas ar lidmašīnu dzinējiem pēc lidojuma caur pelnu mākoni radušās arī Somijas gaisa spēkiem. Pēc pagājušajā piektdienā veikta lidojuma divi iznīcinātāji piezemējušies bez problēmām, bet to dzinējiem konstatēti nopietni bojājumi, kuru dēļ nepieciešams kapitālais remonts.

Eiropas Savienības transporta ministri trešdien turpinās sarunas par ekonomiskajiem zaudējumiem, kas radušies Īslandes vulkāna putekļu mākoņu dēļ. Spriņķe teica, ka katrai valstij ir jāveic zaudējumu aprēķins. "Līdz šodienai lidostas "Rīga" zaudējumi bija aptuveni 190 000 latu, bet nacionālās aviokompānijas "airBaltic" zaudējumi ir lielāki un varētu sasniegt pat miljonu latu," informēja Spriņķe.

Latvijas gaisa telpa tranzītam virs 6000 kilometriem ir atvērta, taču nav iespējams pacelties un nolaisties no lidostas "Rīga".

Kā iepriekš paziņoja "airBaltic", aviokompānija ir atcēlusi paredzētos lidojumus no Rīgas līdz otrdienas plkst.9.

"Daži lidojumi joprojām netiek atcelti, jo mēs ceram, ka gaisa telpa tiks atvērta un mēs varēsim nogādāt lidostās gaidošos pasažierus mājās. Tomēr brīdinām, ka varam būt spiesti atcelt arī šos lidojumus, ja apstākļi neuzlabosies un gaisa telpa paliks slēgta," informē "airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags.

Kompānija brīdina pasažierus, ka lidojumi var tikt atcelti arī rīt. Jaunākā informācija tiks sniegta otrdien plkst.9.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu