Kirgizstānas prezidents paziņojumu par atkāpšanos nosūtījis pa faksu (5)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Līdzšinējais Kirgizstānas prezidents Kurmanbeks Bakijevs pagaidu valdībai paziņojumu par atkāpšanos no amata nosūtījis pa faksu, pavēstīja pagaidu valdības amatpersona.

"Apzinoties savu atbildību Kirgizstānas tautas priekšā un valsts vienotības saglabāšanas labā, atbilstoši konstitūcijai es atkāpjos no amata," apliecinājis Bakijevs.

Paziņojums rakstīts krievu valodā. Faksa sūtījuma nosūtīšanas datos redzams Kazahstānas tālruņa kods.

Jau iepriekš Kirgizstānas pagaidu premjerministre Roza Otunbajeva bija apliecinājusi, ka Bakijevs atkāpies.

Līdzšinējais Kirgizstānas prezidents ceturtdien, Krievijas karavīru apsargāts, pameta dzimteni un devās uz Kazahstānu. Patlaban viņš uzturas Kazahstānas pilsētā Tarazā.

Par Bakijeva došanos prom no Kirgizstānas šonedēļ Vašingtonā sprieduši ASV, Krievijas un Kazahstānas līderi, ceturtdien apliecināja Savienoto Valstu Valsts departamenta preses sekretārs Filips Kraulijs.

"Tagad jaunajai varai ir pilnīga leģitimitāte," sacīja Kirgizstānas pagaidu valdības pārstāvis, komentējot Bakijeva demisiju.

Vienlaikus Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs paudis uzskatu, ka Bakijeva režīmu līdz kraham novedusi korupcija, kā arī klanu un ģimenes saišu ietekme uz varas procesiem.

"Bakijeva režīma krahs ir saistīts ar nespēju nodrošināt valsts sociāli ekonomisko attīstību, ņemot vērā Kirgizstānas tautas intereses," teikts Medvedeva paziņojumā, kas tika nolasīts Krievijas Pirmā kanāla ēterā. Varas krahu sekmējis arī tas, ka režīmu bija pārņēmusi korupcija, liela ietekme bijusi klaniem un ģimenes saitēm.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Kirgizstānā notika plaši nemieri, kuros bojā gāja 84 un ievainojumus guva vairāk nekā 1500 cilvēku. Nemieru laikā Bakijevs pameta valsts galvaspilsētu un apmetās Džalalabatā, valsts dienvidos.

Opozīcijas pārstāvji ir izveidojuši pagaidu valdību. Par tās vadītāju kļuvusi bijusī ārlietu ministre Roza Otunbajeva.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu