Gāztais Kirgizstānas prezidents varētu doties uz Latviju (53)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Kirgizstānas pagaidu valdības premjere Roza Otunbajeva uzskata - ja gāztais prezidents Kurmanbeks Bakijevs nolemtu atstāt valsti, viņš varētu doties uz Latviju, kur atrodoties abi Bakijeva dēli Maksims un Marats, otrdien ziņo aģentūra "Associated Press" (AP).

"Atbildot uz jautājumu, kurp varētu doties Bakijevs, viņa sacīja, ka nezina, bet pēc tam piebilda, ka Bakijevs droši vien gribētu pievienoties saviem dēliem, kuri pašlaik ir Latvijā," raksta AP ziņā par interviju, kuru šai aģentūrai sniegusi Otunbajeva.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Bakijeva dēls Maksims pašlaik varētu uzturēties Latvijā.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš otrdien sarunā ar žurnālistiem ne apstiprināja, ne noliedza, ka Bakijeva dēls Maksims uzturas Latvijā. Viņš tomēr uzsvēra, ka Latvijas varas iestādes šādam cilvēkam iebraukšanas vīzu neesot izsniegušas, vienlaikus Riekstiņš neizslēdza, ka Bakijevam var būt Šengenas vīza, ar kuru viņš varētu iekļūt Latvijā.

Tēva prezidentūras laikā 32 gadus vecais Maksims Bakijevs vadīja Centrālo attīstības, investīciju un inovācijas aģentūru. Tika uzskatīts, ka Kurmanbeks Bakijevs gatavo Maksimu prezidenta amata pārņemšanai. Savukārt vecākais dēls Marats Bakijevs bija Valsts drošības aģentūras vadītāja padomnieks.

"Lursoft" dati liecina, ka Kirgizstānas pilsonis Maksims Bakijevs ir saistīts ar vairākiem Latvijas uzņēmumiem, viņš ir padomes loceklis SIA "Maval aktīvi", kas nodarbojas ar finanšu pakalpojumu sniegšanu un finanšu starpniecību. Šis uzņēmums viņam pieder uz pusēm ar baņķieri Valēriju Belokoņu, kurš ir iesaistīts arī uzņēmējdarbībā Kirgizstānā - viņam tur pieder "Manas bank".

Maksims Bakijevs ir arī Belokoņa biznesa partneris citā uzņēmumā - viņš ir SIA "Kimmels Rīga" padomes priekšsēdētāja vietnieks.

Kurmanbeks Bakijevs otrdien paziņoja, ka atkāpsies no amata, ja pagaidu valdība garantēs viņa un viņa ģimenes locekļu drošību.

Kirgizstānas pagaidu valdība pirmdienas vakarā nolēma atņemt Bakijevam prezidenta tiesisko neaizskaramību, un otrdien brīdināja, ka tiks izdots orderis prezidenta aizturēšanai un viņa aizturēšanai tiks rīkota specoperācija, ja viņš otrdien neatgriezīsies valsts galvaspilsētā Biškekā un nepadosies varas iestādēm. Kurmanbeks Bakijevs atrodas dzimtajā Džalalabadas apgabalā valsts dienvidos.

Tiesa Kirgizstānā ir izdevusi sankciju gāztā prezidenta Kurmanbeka Bakijeva brāļa bijušā Valsts apsardzes dienesta vadītāja Džaniša Bakijeva un jaunākā dēla Maksima Bakijeva aizturēšanai, otrdien paziņoja Ģenerālprokuratūras pārstāvis. Tiesa izdevusi sankciju arī demisionējušā premjerministra Danijara Usenova aizturēšanai. Visi trīs tiek apsūdzēti līdzdalībā masu slepkavībās. Ģenerālprokuratūras pārstāvis paskaidroja, ka viņi tiek turēti aizdomās par atļauju šaut uz demonstrantiem.

Jau vēstīts, ka opozīcijas protestu pārņemtajā Kirgizstānā 7.aprīlī demisionēja valdība un opozīcija izveidoja savu ministru kabinetu, kurā par premjerministri kļuva bijusī ārlietu ministre Roza Otunbajeva. Sadursmēs starp opozīcijas protestētājiem un miliciju gājuši bojā 83 cilvēki un vairāk nekā 1600 ievainoti, apstiprināja Iekšlietu ministrija.

Komentāri (53)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu