Paēdušai Latvijai: Piecu cilvēku cīņa par izdzīvošanu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/lindaaslund

Uz pusi samazināta alga – 123 lati, bērnu pabalsts – 24 lati, kredīts par darba automašīnu – 40 lati, vīrs – bez sava atslēdznieka darba un ar niecīgu bezdarbnieka pabalstu, un beigās iztikai atliek 107 lati pieciem cilvēkiem.

Edīte ar ģimeni dzīvo mājā, ko laipni atvēlēja radi, vienojoties, ka Edīte maksās zemes nodokli, tātad dzīvošanai paliek vēl mazāk. „Nezinu, kā mēs dzīvotu, ja radinieki nebūtu tik atsaucīgi,” pateicīgi stāsta Edīte.

Lai spētu izdzīvot, oficiālās darba vietas vadībai nezinot, brīvdienās Edīte piestrādā par pārdevēju. „Uzņēmums darbiniekiem noteicis stingrus noteikumus, un, ja viņi to uzzinātu, uzreiz mani atlaistu, taču man nav citas izvēles. Šādi piepelnos tikai bērnu dēļ, citādi mēs būtu badā,” Edīte ir piesardzīga.

Arī Edītes vīrs dara visu iespējamo, piemēram, lai paplašinātu meklējamo darbu iespējas, viņš pieteicies Nodarbinātības valsts aģentūras mežsaimniecības kursos, taču mācības vēl nav sākušās, un īsti nav skaidrības, vai vispār sāksies, tāpat arī – vai kādam viņa jaunā kvalifikācija būs nepieciešama.

Vienīgo prieku Edītes ģimenē sagādā bērni – divpadsmitgadīgā Elīna, deviņus gadus vecā Evita Evelīna un septiņus gadus vecais Edvīns. Viņi palīdz mājas darbos, un visi kopā sākuši rušināties pa dārzu, gatavojot to pavasara darbiem, lai vasarā izaudzētu dārzeņus, zaļumus un augļus pārtikai. Elīna un Evita Evelīna ir teicamnieces skolā un vienmēr cenšas iepriecināt mammu. Mazais Edvīns vēl apmeklē bērnudārzu, bet nākamgad sāks skolas gaitas, kas nozīmē papildu izdevumus grāmatām un nepieciešamajiem piederumiem. „Ceru, ka līdz tam brīdim vīrs atradīs darbu vai vismaz mana alga tiks palielināta,” cerīgi stāsta Edīte.

Projekta „Paēdušai Latvijai” pārtikas paka Edītei bija glābiņš īstajā brīdī. „Kamēr naudiņas bija vairāk, mēs kaut kā iztikām un palīdzība īsti nebija nepieciešama, taču brīdī, kad algu samazināja uz pusi, tas bija šoks, un man bija jāsāk nopietni domāt par to, kā pabarot bērnus. Sapratu, ka kļuvis par grūtu vienai pašai uzturēt visu saimi,” nopūšas Edīte. „Bet es visu mūžu esmu „situsies” pa dzīvi un spējusi izdzīvot, tādēļ esmu pārliecināta, ka tāpat būs arī tagad. Mūsu ģimene nepadosies!” saka Edīte, piebilstot, ka pārtikas pakas saturs un kvalitatīvie produkti spēj sniegt ģimenei kaut nelielu atelpu, cīnoties par izdzīvošanu.

Ziedot.lv aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju zvanīt pa tālruni 90006488, lai ziedotu vienu latu, atbalstīt projektu „Paēdušai Latvijai,” izmantojot „Maxima” veikalu tīklā izvietotās ziedojumu kastītes, kā arī ziedot portālā www.paedusailatvijai.lv, kur iespējams arī atrast plašāku informāciju par projektu. Uzņēmumi aicināti arī ziedot pārtiku.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu