Datu noplūde, iespējams, notikusi no Norvik bankas (48)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Kāda „Norvik bankas” kliente lūgusi Datu valsts inspekcijai pārbaudīt, kā trešo personu rokās varēja nonākt viņas bankas konta izdrukas, kurās norādīti viņas personas dati, tostarp arī personas kods, kā arī informācija par viņas veiktajiem darījumiem. Tā šodien ziņo LNT raidījums "Top 10", turpinot pētīt iespējamu konfidenciālas informācijas noplūdi no kādas Latvijas komercbankas.

Pievienots bankas Norvik viedoklis

LNT raidījums „Top 10” iepriekšējā nedēļā vēstīja, ka tā rīcībā nonākušas kādas Latvijas komercbankas kontu izdrukas par 22 tās klientiem – fiziskām un juridiskām personām un viņu veiktajiem darījumiem laika posmā no pagājušā gada marta līdz pat šā gada marta vidum.

Iepazīstoties ar daļu no raidījuma rīcībā nonākušajiem dokumentiem, Valmieras iedzīvotāja Lana apliecina, ka tajā atspoguļoti viņas darījumi. Viņa pauž sašutumu, kā šie dokumenti nonākuši trešo personu rīcībā, un bažījas, vai informācija netika izmantota ļaunprātīgi.

„Norvik bankas” pārstāvji apgalvo, ka datu noplūde no bankas neesot notikusi, bet uz jautājumu, kā tad trešo personu rokās varēja nonākt informācija par bankas klientiem, atbildi nesniedz.

Kā vēsta "Top 10", Finanšu un kapitāla tirgus komisijas darbinieki veikuši pārbaudi „Norvik bankā” un līdz šim jau iegūto informāciju nodevuši Valsts policijai, lūdzot pārbaudīt, vai datu noplūdē par bankas klientu darījumiem ir konstatējamas noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes.

Tāpat tiek veikta pārbaude par bankas informācijas sistēmas drošības atbilstību normatīvo aktu prasībām. Ja konstatēs, ka kredītiestāde neievēro Kredītiestāžu likumu un citu normatīvo aktu prasības, komercbankai var tikt piespriests sods.

Kā uzsver Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons, pie konta izraksta var tikt konta īpašnieks vai tā pilnvarotā persona, kā arī bankas darbinieks. Citu variantu neesot. Pēc viņa domām, apiet bankas drošības sistēmu, kas ir kā mūris, ir tikpat kā neiespējami.

Versijas, kā dokumenti varēja nonākt ārpus bankas un ar kādu mērķi tas ir darīts, varot būt dažādas. Komercbanku asociācijas vadītājs pieļauj, ka, iespējams, kāds grib ieriebt bankai.

"Norvik banka" joprojām neapstiprina klientu datu iespējamo noplūdi

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra bankas Reklāmas un sakaru nodaļas pārstāve Valda Ķipāne, pagaidām, kamēr notiek lietas izmeklēšana un nav zināmi tās rezultāti, saskaņā ar Kredītiestāžu likuma 64.pantu "Norvik banka" nav tiesīga ne tieši, ne netieši izpaust ziņas par kredītiestādes klientu kontiem vai klientiem sniegtajiem finanšu pakalpojumiem.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu