Vara un finanšu resursi Kirgizstānā opozīcijas rokās (35)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kirgizstānas prezidenta un valdības funkcijas uz laiku nodotas tautas rokās. Par to žurnālistiem ziņojusi pagaidu valdības vadītāja Roza Otunbajeva. Viņa paudusi, ka republikas prezidents nevēlas atkāpties un valsts dienvidos cenšas savākt piekritējus. Tikmēr Maskava faktiski atzinusi valdības maiņu Kirgīzijā, vēsta NEWSru.com.

Kopumā nekārtībās Kirgizstānā bojā gājuši vairāk nekā 75 cilvēki, vairāk nekā 1000 cietuši un hospitalizēti. Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins solījis palīdzēt pagaidu valdības vadītājai, kura ceturtdien paziņojusi, ka valsts vara atrodas opozīcijas rokās. Situācija ārpus Kirgīzijas galvaspilsētas tiek vērtēta kā mierīga.

“Pagaidu valdība darbosies pusgadu. Pa šo laiku jāpieņem jauna konstitūcija, labojumi vēlēšanu kodeksos, likumos par politiskajām partijām, mītiņiem un gājieniem,” saka Otunbajeva. Pagaidu valdības vadītājai būs četri vietnieki.

Opozīcijas līdere ziņojusi arī par parlamenta un Centrālās vēlēšanu komitejas atlaišanu. Visām Kirgizstānas valsts iestādēm jāpāriet pagaidu valdības pārziņā. Armija, robežsardze un milicija pārgājusi pagaidu valdības pusē. Jaunā valdība cenšas pārņemt savā kontrolē arī visus republikas finanšu resursus.

Otunbajeva paudusi, ka viņas vadītās struktūras šodien veiks pasākumus kārtības un sabiedrības drošības atjaunošanai valstī. Tuvāko stundu laikā notiks aizsardzības un spēka struktūru sapulce, kurā apspriedīs situācijas normalizēšanas veidus.

Kā pirmo jaunās valdības soli Otunbajeva min iepriekšējo energotarifu atjaunošanu, kas bijusi galvenā protesta akcijas dalībnieku prasība.

Valstī atjaunota visu slēgto telekanālu darbība.

Nekārtībās nodedzināta Kirgizstānas prezidenta dēla Maksima Bakijeva māja, kurš pats patlaban no valsts aizbraucis un atrodas ASV. Kopā ar Maksimu Bakijevu ASV šobrīd atrodas virkne Kirgizstānas valdības ierēdņu, viņi bija devušies uz ASV, lai piedalītos ekonomikas forumā. Valdības delegācija plānojusi atgriezties pirmdien.

Pagaidu valdība solījusies ievērot visas līdz šim pieņemtās starptautiskās saistības.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu