Kirgizstānas valdība demisionējusi; opozīcija pārņem varu (122)

Toms Ostrovskis
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Kirgizstānas opozīcijas līderis Temirs Sarijevs trešdien paziņoja, ka premjerministrs Danijars Usenovs parakstījis demisijas vēstuli un izveidota jauna valdība bijušās ārlietu ministres vadībā.

"Sarunu ar valsts premjerministru rezultātā Danijars Usenovs ir parakstījis demisijas vēstuli," uzrunā Kirgizstānas radio paziņoja Sarijevs.

Pēc viņa teiktā, par jaunās valdības vadītāju iecelta opozīcijas līdere Roza Otunbajeva.

Kirgizstānas prezidents pametis valsti

Kirgizstānas prezidenta Kurmanbeka Bakijeva lidmašīna plkst.17 pēc Latvijas laika izlidojusi no Manasas lidostas, vēsta ziņu aģentūra REGNUM.

Anonīms informācijas avots apgalvo, ka Bakijevs aizvests uz lidostu un nekavējoties atstājis valsti.

Kurp devusies prezidenta lidmašīna, nav zināms. "Spriežot pēc tehniskajiem datiem, ar lidmašīnu var aizlidot tikai līdz kaimiņvalstij, pēc tam ir jāuzpilda degviela," sacīja informācijas avots.

Sadursmēs nogalināti vismaz 17 cilvēku

Iepriekš Kirgīzijas galvaspilsētā Biškekā milicijas un protestētāju starpā izcēlās asiņainas sadursmes, kurās nogalināti vismaz 17 protestētāji, bet vēl desmitiem - ievainoti. Valsts prezidents Kirgīzijā bija izsludinājis ārkārtas stāvokli.

Milicija uz protestētājiem atklāja uguni pēc tam, kad pūli neizdevās izklīdināt ar asaru gāzi un apdullinošajām granātām.

Protestētāju pārstāvji ziņo, ka par ķīlniekiem sagrābuši virkni amatpersonu - vicepremjeru, Talasas gubernatoru un valsts iekšlietu ministru. Krievijas ziņu aģentūras iepriekš, atsaucoties uz nemierniekiem, ziņoja, ka iekšlietu ministrs ievainots un no gūtajām traumām miris. Taču oficiāli šīs ziņas noliegtas un izskanējusī informācija atsaukta. Iekšlietu ministrs smagi piekauts, un ārsti gūtās traumas vērtē kā dzīvībai bīstamas.

Foto: AFP/LETA

Nemieri sākās otrdien Kirgizstānas provinces pilsētā Talasā, opozicionāriem ieņemot vietējās administrācijas ēkas. Vēlāk nemieri pārauga nekārtībās un laupīšanā. Protestētāji Biškekā aizdedzināja Ģenerālprokuratūras ēku, aplaupīja parlamenta ēku, kā arī centās iekļūt valdības ēkā un Nacionālās drošības dienesta ēkā. Valdības ēkas apsardze uz nemierniekiem atklāja uguni.

Aģentūra "Interfax" ziņo, ka nemiernieki sākuši izlaupīt Bakijeva ģimenei piederošo māju. "Cilvēki no mājas nāk ārā, nesot maisus ar apģērbu, gultas veļu, traukiem. Viņi iznes tepiķus, mājas iekšienē var dzirdēt klaudzienus," stāsta "Interfax" žurnālists.

Kirgizstānas Veselības ministrijas dati liecina, ka Biškekā bojā gājuši 40 cilvēki, ievainojumus guvuši 400 cilvēki. Opozīcija savukārt apgalvo, ka bojā varētu būt gājuši 100 cilvēki.

Komentāri (122)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu