Rietumeiropas vecākā karte ir 14 tūkstošus gadu veca (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/woodleywonderworks

No kādas Navarras reģiona alas Spānijā nākušās atlūzas atklāj vecākās kartes, kādas līdz šim atrastas Rietumeiropā. Apmēram pirms 14 tūkstošiem gadu Madlēnas kultūras periodā kāds klints sienā iegravējis zīmējumu.

„Mēs varam droši teikt, ka tās ir skices, apkārtējās teritorijas kartes,“ skaidro Saragosas universitātes aizvēstures laiku pētniece Pilāra Utrilla. Izrādās, ka attēlotā ainava ar pakalniem perfekti atbilst tai, kāda toreiz pavērās, lūkojoties ārā no alas.

Žurnālā Human Evolution zinātnieki raksta par kādu purvainu apgabalu, kas atzīmēts uz akmens un kas eksistē arī vēl mūsdienās. Trauslākās līnijas vēsturnieki identificējuši kā ceļus un medību takas, bet svītrotos apgabalus kā braslus un pieejas alām, kas medniekiem kalpojušas kā sezonālais patvērums. Savukārt paralēlās līnijas, domājams, ir upes un strauti.

Pie tam nezināmais akmens laikmeta kartogrāfs meistarīgi izmantojis sienas nelīdzenumus, lai dažās savas skices daļās attēlotu arī reljefu. Viņš pat iezīmējis vietas, kur mežā sastopami zvēri: V formas iegriezumus dažās vietās pētnieki atšifrējuši kā piktogrammas, kas apzīmē zvēru ganības.

„Protams, mēs nevaram zināt, kādam mērķim kalpoja šī karte,“ stāsta Utrilla. Iespējams, akmenī to iegrebis kāds mednieks, lai nākamajā gadā būtu vieglāk atrast ganību vietas un takas. Bet varbūt tā kalpojusi kā informācijas avots no paaudzes paaudzē.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu