Kalnciemā redzēts pirmais stārķu pāris

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pagājušo piektdien Kalnciemā pie aprūpes centra novērots šogad Latvijā pirmais balto stārķu pāris, «Ziņām» pastāstīja ornitologs Dmitrijs Boiko. Šiem putniem cerības izdzīvot esot vien tad, ja viņi līdz pavasara atnākšanai palidos atpakaļ uz dienvidiem, kur laiks ir siltāks un ūdenstilpes ar iespējamo barību nav ledus slēgtas.

Stārķi visu piektdienu lidinājušies aprūpes centra tuvumā, taču ne sestdien, ne svētdien vairs nav redzēti, putnu pētniekam pastāstījuši centra darbinieki. «Naktīs ir mīnus desmit un vairāk grādu, upes un ezeri vēl aizsaluši, tāpēc šeit viņiem izdzīvot nav nekādu cerību,» saka D.Boiko. Stārķiem, saprotot, ka te vēl pārāk auksts, vajadzētu lidot kādu gabalu atpakaļ, piemēram, līdz Polijai, kur siltāks, lai vēlāk atgrieztos šurp vēlreiz.

«Parasti pirmie stārķi atlido marta beigās, bet vairums aprīlī, līdz ar to var teikt, ka šie ieradušies krietni par agru. Vispirms atgriežas cīruļi, ķīvītes, zosis, bet šogad to vēl nav,» stāsta D.Boiko.

Baltie stārķi pārziemo Āfrikā uz dienvidiem no Sahāras.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu