Lauku bibliotēkas sāk līdzināties sociālajiem centriem (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.bauskasdzive.lv

Pagastu publiskās bibliotēkas jau sāk līdzināties sociālajiem centriem, bet informācijas centru statuss saglabājas tikai pilsētu bibliotēkām. Šāds viedoklis ir Vecumnieku novada Skaistkalnes pagasta pārvaldes vadītājai Inetai Skustajai.

Daudzus gadus I. Skustā ir bibliotēkas lietotāja un teicami pārzina iestādes specifiku.

Sarunā par vietējās bibliotēkas nozīmi iesaistījās arī zemnieku saimniecības īpašniece Jana Vītoliņa un ilggadējā iestādes vadītāja Daiga Jakuška. Bibliotēkā ir pieejams bezvadu interneta pieslēgums, tādēļ ar savu portatīvo datoru Jana ierodas katru dienu, lai kārtotu saimniecības grāmatvedību.

«Interneta pieslēgums bija pirmais, no kā mūsu ģimenei nācās atteikties, lai ekonomētu līdzekļus. Man vajadzēja izvēlēties, vai 20 latus maksāt jaunākā bērna skolas pusdienām vai ceļa izdevumiem vecākajiem bērniem. Protams, šīs pozīcijas bija nesalīdzināmi svarīgākas nekā iespēja mājās lietot internetu. Es zināju, ka savu problēmu atrisināšu bibliotēkā. Bezvadu pieslēgums ir viens no svarīgākajiem pakalpojumiem, kas tagad ir brīvi pieejams arī ikvienā lauku bibliotēkā,» uzskata Jana Vītoliņa.

Skaistkalnes pagasta bibliotēku lieto vairāk nekā 450 iedzīvotāju jeb trešā daļa no kopējā skaita. Daiga Jakuška teic, ka beidzamā pusotra gada laikā palielinājies interneta lietotāju skaits, jo daudzi novērtējuši elektronisko maksājumu priekšrocības, bet citi, tāpat kā Jana Vītoliņa, uzņēmējdarbības darījumus izvēlas kārtot bibliotēkā. Par bezvadu interneta pieslēguma izmantošanu, materiālu printēšanu un kopēšanu Skaistkalnes bibliotēkas lietotājiem nav jāmaksā.

Daudzi pastāvīgie klienti ierodas, lai izlasītu jaunākos preses izdevumus. To klāsts ir visai plašs. Laikrakstu un žurnālu abonēšanai tiek izmantoti Vecumnieku novada budžeta līdzekļi, bet papildus - arī privātpersonu dāvinājumi. Izdevniecības «Santa» galvenā redaktore Santa Anča pērn un šogad Skaistkalnes bibliotēkai ir pasūtījusi astoņu nosaukumu žurnālus un uzdāvinājusi vērtīgu grāmatu kolekciju. Pašas izdoto laikrakstu «Pavardiņš» bibliotēkai sūta arī novadniece Dzintra Šulce.

Pirms Vecumnieku novada budžeta pieņemšanas Daiga Jakuška raizējās, vai bibliotēkas finansējums netiks krasi samazināts. Par laimi, tā nav noticis, jo ir piešķirta gandrīz visa plānotā summa. Tas ir svarīgs faktors stabilitātes un līdzsvarotas attīstības nodrošināšanai.

Vecumnieku novada domes finanšu nodaļas vadītājai Ritai Polei «Bauskas Dzīve» vaicāja, kādi ir galvenie kritēriji līdzekļu sadalei novada bibliotēkām. «Budžets tiek plānots pēc iepriekšējā gada rādītājiem, ņemot vērā arī pagasta iedzīvotāju, bibliotēkas lietotāju skaitu, lasīšanas intensitāti. Bibliotēku vadītāji paši iesniedza pieprasījumus un piedalījās 2010. gada budžeta projekta apspriešanā. Summas, veicot novada budžeta grozījumus, pārskatīsim. Atkarībā no konkrētas bibliotēkas vajadzībām tās var tikt mainītas,» apgalvo Rita Pole.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu