Kaķu parazīti var padarīt cilvēkus par veiksmīgiem uzņēmējiem (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Parazīts, ar ko ir inficēti 30 līdz 50 procenti pasaules iedzīvotāju, var likt cilvēkiem vairāk riskēt biznesā, noskaidrots jaunā pētījumā.

Saistība ar uzņēmējdarbību ir balstīta uz šā parazīta patiesā mērķa – panākt, lai tā saimnieka ķermeni (parasti peli vai žurku) apēd kaķis.

“Toxoplasma gondii” ir protozāns, kas mēdz dzīvot dažādu dzīvnieku organismos, tiesa reproducēties tas var tikai mājas vai savvaļas kaķos.

Tipiskākajos gadījumos kaķis ar izkārnījumiem izlaiž ārā parazīta oliņas, ar kurām inficējas peles vai žurkas, kuru organismos parazīts reproducējas aseksuāli, ieņemot dzīves cikla formu, ko dēvē par bradiozītiem.

Šīs cistas ietekmē grauzēja uzvedību, lai gūtu labumu sev, proti, kamēr neinficēts grauzējs izvairās no kaķiem, inficētās peles vai žurkas pazaudē bailes no šiem plēsējiem vai pat kļūst atkarīgas no kaķu smaržas.

Cilvēks ar šo parazītu var inficēties, saskaroties ar kaķa izkārnījumiem vai apēdot nepietiekami labi pagatavotu gaļu, kas inficēta ar parazīta cistām. Parazīts ir bīstams cilvēkiem, kuri slimo ar AIDS, kā arī grūtniecēm, jo tas var negatīvi ietekmēt augli.

Tomēr parasti parazīts izraisa iesnām līdzīgus simptomus, un cilvēks var pat nenojaust, ka tā organismā mīt parazīts.

“Lai arī cilvēka ķermenī tas ir pasīvs, tomēr pavisam noteikti dzīvs. Cistas, kas pilnas ar šiem parazītiem, var atrasties pat jūsu smadzenēs,” atklāja parazītu speciālists Kevins Lafertijs (Kevin Lafferty).

Parazītam, nokļūstot cilvēka organismā, nav izredžu ilgi izdzīvot (vienīgi retos gadījumos, kad lauva apēd inficētu cilvēku), tāpēc tas nav evolucionējis, lai varētu konkrēti ietekmēt cilvēka uzvedību. Tiesa, cilvēku smadzenēm ir daudz līdzības ar peļu smadzenēm, tāpēc tas pats mehānisms, kas liek pelēm nebaidīties no kaķiem, var izraisīt attāli līdzīgu efektu cilvēka smadzenēm.

Patiešām, pētījumos ir pierādīts, ka ar šo parazītu inficētie cilvēki daudz biežāk iekļūst ceļu satiksmes negadījumos, sasirgst ar šizofrēniju, kļūst par alkoholiķiem vai izdara pašnāvību, kā arī veic dažādus riskantus lēmumus. Infekcija tiek saistīta arī ar paaugstinātu agresiju sievietēm un likumu ignorēšanu vīriešiem.

Saķert “biznesa parazītu”

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Proceedings of the Royal Society”, pētnieki spriež par to, vai toksoplazma liek cilvēkiem vairāk riskēt uzņēmuma dibināšanas gadījumā.

“Daudziem cilvēkiem ir biznesa idejas, bet ne visiem ir drosme tās realizēt. Mēs uzskatām, ka toksoplazma šīs bailes samazina,” komentēja psiholoģe Stefānija Džonsone (Stefanie Johnson).

Lai pārbaudītu šo ideju, pētnieki vispirms paņēma 1500 studentu siekalu paraugus un noskaidroja, kuri studenti ir inficēti ar šo parazītu. Rezultātā atklājās, ka tie studenti, kuros mājoja šī parazīta cistas, bija veiksmīgāki un drosmīgāki savās biznesa idejās un to realizācijā, nekā citi studenti.

“Uzskatu, ka šis parazīts ir ārkārtīgi svarīgs cilvēkam, jo tas var iedvesmot indivīdu dažādās dzīves sfērās,” piebilda parazitologs Jaroslavs Flegrs (Jaroslav Flegr).

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu