Ekvadoras prezidents: Asanžam Ekvadoras vēstniecība būs jāpamet

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Tīmekļa vietnes "Wikileaks" dibinātājam Džūljenam Asanžam Ekvadoras vēstniecība Londonā, kur viņš radis patvērumu, būs jāpamet, piektdien paziņoja Ekvadoras prezidents Lenins Moreno, tiesa gan, konkrētus termiņus neminot.

"Šī situācija (ar Asanžu vēstniecībā) nevar turpināties mūžīgi. Kādā brīdī viņam būs jādodas jādodas laukā," Madridē forumā "ForoAmerica" sacīja prezidents.

Atbilstoši viņa teiktajam Ekvadoras varasiestādes par situāciju ap Asanžu runājušas ar Lielbritānijas valdību.

"Vienīgais, ko mēs vēlamies, ir garantijas, ka viņa dzīvība netiks pakļauta briesmām," norādīja Ekvadoras prezidents.

"Es nekad neesmu piekritis tai darbībai, ko veic Asanžs. Es nekad neesmu piekritis tam, ka notiek iejaukšanās cilvēku privātajā sarakstē ar mērķi par katru cenu iegūt informāciju. Ne jau tādā veidā," piebilda Moreno.

Laikraksts "Sunday Times" vēstīja, ka Ekvadoras un Lielbritānijas amatpersonas šobrīd spriež par to, kā Asanžs pametīs vēstniecību, kad viņam būs atsaukts patvēruma statuss.

Asanžam tuvs avots ziņu aģentūrai "Reuters" apliecināja, ka situācija nonākusi krīzē.

Ekvadoras ārlietu ministrs Hosē Valensija šonedēļ Spānijas laikrakstam "ABC" sacīja, ka Ekvadoras valdībai situācija ap Asanžu agri vai vēlu būs jānoregulē.

"Piešķirtais patvērums, kas tolaik tika saskaņots un kas tolaik bija risinājums, nevar būt mūžīgs. Bet ir grūti paredzēt, cik daudz laika paies risinājuma meklēšanai," sacīja ministrs.

Asanžs kopš 2012.gada jūnija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par izvarošanu, un Ekvadora viņam piešķīrusi politisko patvērumu.

Zviedrijas prokurori pagājušā gada maijā izbeidza izvarošanas lietu pret Asanžu, taču viņš joprojām var tikt aizturēts, ja atstās vēstniecību, jo 2012.gadā pārkāpis nosacījumus atbrīvošanai no apcietinājuma.

Asanžs, kura izveidotā tīmekļa vietne publiskojusi desmitiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu, vienmēr noliedzis, ka būtu vainīgs viņam izvirzītajās apsūdzībās izvarošanā. Viņš atteicies doties uz Zviedriju, baidoties no izdošanas ASV, kur varētu tikt tiesāts par šo dokumentu publiskošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu