"Absolūta nodevība": Mančestras terorakta sarīkotāju Lielbritānijas jūras spēki 2014.gadā evakuējuši no Lībijas (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Teroristu Salmanu Abedi, kurš 2017.gada 22.maijā uzspridzinājās Arianas Grandes koncerta izskaņā Mančestras Arēnā, trīs gadus pirms tam konflikta plosītajā Lībijā izglāba Lielbritānijas jūras spēki, otrdien ziņo laikraksts "Daily Mail".

Abedi, kurš dzimis Lielbritānijā lībiešu ģimenē, bija viens no 110 Lielbritānijas pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, kurus britu flotes kuģis "Enterprise" 2014.gada augustā evakuēja no Lībijas un nogādāja Maltā, ziņo "Daily Mail".

2017.gada maijā tobrīd 22 gadus vecais Abedi uzspridzinājās Mančestras Arēnā, nogalinot 22 cilvēkus, tostarp septiņus bērnus.

"Pastrādāt tādu zvērību Lielbritānijā pēc tam, kad mēs izglābām viņu no Lībijas, ir absolūta nodevība," sacīja kāds avots Lielbritānijas valdībā.

Līdz ar Abedi tika evakuēts arī viņa brālis Hašems, kurš pašreiz aizturēts Lībijā saistībā ar Mančestras terorakta izmeklēšanu, ziņo laikraksts.

Pagājušajā decembrī oficiāli publiskotajā izmeklēšanas ziņojumā teikts, ka Lielbritānijas izlūkdienests MI5 laikā no 2014.gada janvāra līdz jūlijam veica izmeklēšanu par Salmanu Abedi, bet šī lieta nebija saistīta ar terorismu.

Taču izmeklēšanā atklājusies informācija, kas būtu izsaukusi jaunu izmeklēšanu, ja vien šīs informācijas nozīmīgums tobrīd būtu pienācīgi izprasts.

"Daily Mail" ziņo, ka evakuācijas brīdī Abedi bija paņēmis brīvu gadu pirms studijām universitātē un devies brīvdienās uz Lībiju.

Laikraksts "The Wall Street Journal" pagājušā gadā, atsaucoties uz Abedi ģimenes draugu, ziņoja, ka Abedi 2011.gadā kopā ar tēvu devies uz Lībiju, lai pievienotos Tripoles brigādes kaujiniekiem cīņā pret diktatora Muamara Kadafi režīmu.

"Drošības situācijai Lībijā 2014.gadā pasliktinoties, robežsardzes amatpersonas tika norīkotas palīdzēt evakuēt Lielbritānijas pilsoņus un viņu tuviniekus," skaidroja Lielbritānijas valdības preses pārstāvis.

Ziņojumā par Mančestras terorakta izmeklēšanu tika secināts, ka izmeklēšana pret Salmanu Abedi 2014.gadā un sekojošais lēmums izmeklēšanu beigt bija pamatoti, balstoties uz tobrīd pieejamo informāciju.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu