“Sievietei ir tiesības atkailināt krūtis.” Topless: par vai pret? (33)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Šovasar ļaužu pārpildītajās pludmalēs aizvien biežāk redzamas dāmas toplesā. Kailas krūtis ir ziemeļu puslodes ilgākās karstuma sezonas trends. Kailo krūšu īpašnieces pludmalē bez mulsuma saplūst ar tiem, kuri ķermeņa intīmās daļas slēpj zem lielāka vai mazāka drēbju kankariņa. Satraukumam nav pamata, jo atkailināt ķermeņa augšdaļu sabiedriskās vietās neviens likums neaizliedz.

“Šajā ziņā esmu feministe: uzskatu, ka sievietei ir tiesības atkailināt krūtis,” iesāk ventspilniece Karlīne un nevērīgi izmet, ka viņai nemaz neesot peldkostīma.

Ja kādam ir problēmas...

Kad ir brīvas dažas stundas, 36 gadus vecā sieviete dodas uz nūdistu pludmali un peldas kaila. Publiskajā pludmalē viņa sauļojas un peldas toplesā, tiesa, piesardzīgi, jo Ventspilī pludmales glābšanas dienesta darbinieki uzraudzību veicot “policejiskā stilā, izrādot varu - piesienas par katru sīkumu”.

“Man ir kuplas, izaicinošas krūtis, negribētos, lai viņi nāk klāt,” smejas Karlīne.

Rīgas Jūrmalā viņa jūtas daudz brīvāk – tur esot demokrātiskāka attieksme, brīvāka publika - ar kailām krūtīm sauļojas arī citas sievietes. Karlīne uzskata, ka atkailināt krūtis ir dabiski un viņai nav jāslēpj savs “dzīvības avots”. Pateicoties dabai un veselīgam, sportiskam dzīvesveidam, viņai ir skaistas, tvirtas krūtis. “Ja kādam ir problēmas skatīties uz kailām krūtīm, lai vienkārši novēršas,” saka sieviete, kas studē psiholoģiju un aizraujas ar gleznošanu. Nebaidīties no krūšu atkailināšanas viņa iemācījās pirms pieciem gadiem, kad baroja meitu. “Tā sanāca, ka es nevarēju ar meitu sēdēt visu laiku mājās – man bija jātiekas ar cilvēkiem, lai runātu par projektiem, pie kuriem strādāju, jāpiedalās pasākumos, jābraukā pa Latviju. Nebija, kam atstāt bērnu. Kad bija jābaro mazā, centos kaut kur noslēpties – baroju viņu smirdīgā, netīrā tualetē, lūdzu personālu ielaist kafejnīcas palīgtelpā.

Reiz tik ilgi cietos, ka piens kā no krāna sāka tecēt un uz kleitas izveidojās divi lieli, slapji apļi. Tad es sadusmojos pati uz sevi un nolēmu vairs nepazemot sevi un maziņo.

Kad meita gribēja ēst, es atpogāju blūzi un vienkārši viņu pabaroju. Lielākā daļa cilvēku to uztvēra veselīgi, bet bija arī tādi, kas vīpsnāja un sačukstējās. Uzskatu, ka krūšu atkailināšana pieder pie sieviešu tiesībām,” stāsta Karlīne. Viņa atgādina, ka, piemēram, Barselonas pludmalē ir vispārpieņemts brīvi pastaigāties toplesā. Arī citur Eiropā tā ir norma. Pēc sievietes domām, Latvijā daļa sabiedrības ir aizspriedumaina, ar iesīkstējušiem uzskatiem, kas “vairs nerullē 21. gadsimtā”.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Karlīne uzskata, ka kailas krūtis nevar interpretēt kā pornogrāfiskas - pilnīgi izslēgts!  Savukārt erotiskas robežas mūsdienās ir izplūdušas gan masu kultūrā, gan mākslā, gan ikdienā. "Birojā vai lielveikalā kailas sieviešu krūtis nav redzētas, bet brīvajā laikā pludmalē - neredzu problēmu." 

Puritāņi droši vien gribētu aizliegt arī dziļu dekoltē un izspiedušos krūšu galus.

Kad kailums kļūst huligānisks

Lai gan nav likuma, kas noteiktu, cik gramiem vai centimetriem auduma jāsedz cilvēka ķermenis, teorētiski policisti kailuma mīļotāju var sodīt par sīko huligānismu. Tomēr jautājums ir diskutabls, jo, kā zināms, ir atļauts tas, ko likums neaizliedz. Neviens likums neliedz arī vīriešiem ar kailu ķermeņa augšdaļu staigāt pa ielu un braukt sabiedriskajā transportā. Viss atkarīgs no cilvēka paša ētiskajām robežām.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jūrmalas domē skaidro: ja atrašanās bez peldkostīma zonā, kas nav paredzēta nūdistiem, klātesošos aizskar, pašvaldības policijas glābšanas dienesta inspektori personai ir tiesīgi aizrādīt.

Normatīvie akti par pludmales dreskodu klusē. Ja kādam šķitīs, ka jūsu kailums viņu apdraud vai nepatīkami iespaido, tas var tikt interpretēts kā sīkais huligānisms.

Nekādus starpgadījums plikumi neradīs oficiālajās nūdistu pludmalēs - Ventspilī, Liepājā, Kalngalē, Lielupē, Inčupē un Vakarbuļļos.

Jūrmalas pludmalē nedrīkst atklāti dzert alkoholiskus dzērienus, smēķēt, peldināt dzīvniekus, kurināt ugunskuru kāpās un grilēt. Tāpat aizliegts izmantot motorlaivas, kuterus, kuģus, ūdens motociklus, bet ar kaitbordu un vindsērfingu atļauts nodarboties tikai speciāli paredzētās vietās. Vēl nav ļauts peldēt aiz peldvietas norobežojošām zīmēm (bojām), peldēties apreibinošo vai psihotropo vielu ietekmē, izvietot pludmalē šautuves, autodromus un piepūšamus rotaļu laukumus; izmantot radiovadāmus lidmodeļus - helikopterus, dronus.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu