Eiropa piedzīvo neciešamu svelmi un meža ugunsgrēkus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paulo Cunha/LUSA

Eiropa piedzīvo vienu karstākajām vasarām pēdējo desmitgažu laikā. Kopš augusta sākuma Spānijā, Portugālē un Itālijā gaisa temperatūra pārsniedz +40 grādu atzīmi.

Portugālē 4. augustā fiksēts +46 grādu karstums, kas ir tuvu valsts oficiālajam karstuma rekordam +47,4 grādi. 

Karstuma rezultātā Algarves reģionā Portugālē plosās plaši mežu ugunsgrēki, cīņā ar kuriem iesaistīti vairāk nekā 700 ugunsdzēsēji un 10 lidmašīnas. Ugunsgrēks, kurš sākās piektdien, 3. augustā, šobrīd plosās vairāk nekā 1000 hektāru platībā.

Liesmu izplatību veicina lielais karstums un tas, ka šai reģionā ir izplatīti eikaliptu meži, kuros pastāv liels ugunsbīstamības risks.

Lai izvairītos no cilvēku upuriem, Portugāles Civilās aizsardzības aģentūra izsūtījusi reģiona iedzīvotājiem SMS ar brīdinājumu par paaugstināta riska situāciju. 

Sagaidāms, ka karstuma vilnis Portugālē un Spānijā turpināsies līdz pirmdienai.

Spānijā karstums prasījis trīs cilvēku dzīvības - divi miruši no sirdstriekas Mursijas reģionā valsts dienvidaustrumos, savukārt trešais upuris ir kāds bezpajumtnieks Barselonā, ziņo BBC. 

Spānijas dienvidu pilsētā Kordovā sestdien gaisa temperatūra sasniedza +44 grādu atzīmi.

Arī Spānijā karstais laiks sekmējis meža ugunsgrēku izplatību. Lielākie no tiem plosās Nervas pilsētas apkaimē valsts dienvidos, kā arī netālu no galvaspilsētas Madrides.

Tiek ziņots arī par meža ugunsgrēkiem Estremaduras reģionā pie Portugāles robežas, kā arī Katalonijā pie robežas ar Franciju.

Francijā lielā karstuma dēļ apturēta četru kodolreaktoru darbība, savukārt Nīderlandē izkusušā asfalta dēļ slēgti vairāki autoceļu posmi.

Zviedrijā pēc jūlija, kad gaisa temperatūra pārsniedza 250 gadus senu rekordu, un valsts piedzīvoja postošus meža ugunsgrēkus, kļuvis nedaudz vēsāks, galvenokārt, pateicoties lietum. Karstuma dēļ intensīvi kūst valsts augstākās virsotnes - Kebnekaises kalna ledājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu