Krievijas-Gruzijas kara desmitgadē Gruzijā notiek vērienīgas NATO mācības

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šomēnes aprit desmit gadi kopš Krievijas un Gruzijas konflikta. Gruzijā šajā laikā noris vērienīgas NATO militārās mācības ar ASV, Vācijas un Gruzijas karavīru piedalīšanos, vēsta aģentūra "Reuters".

Gruzijā jau ceturto reizi notiek "Noble Partner" militārās mācības. 

ASV uz Gruziju nosūtījušas 1170 karavīrus un 12 "Bradley" bruņumašīnas, piecus "M1A2 Abrams" tankus, kā arī deviņus "Blackhawk" un "Apache" helikopterus.

Mācības norisinās pirmajās divās augusta nedēļās, kas sakrīt ar Krievijas iebrukuma un tam sekojošā bruņotā konflikta gadadienu.

Maskavas atbalstītā Gruzijas separātiskā Dienvidosetijas reģiona dēļ Gruzijas un Krievijas starpā 2008. gada augustā izcēlās karš.

Piecas dienas ilgušajā karā Krievija sakāva Gruzijas nelielo armiju, bet pēc šī militārā konflikta Maskava abas Gruzijas separātiskās provinces - Dienvidosetiju un Abhāziju - atzina par neatkarīgām valstīm.

Krievija turpina Dienvidosetijā un Abhāzijā izvietot karavīrus un atbalstīt separātistus.

2008. gada samitā Bukarestē NATO līderi pauda oficiālu apņemšanos, ka Gruzija "kļūs par NATO dalībvalsti", tomēr, bažījoties no arvien pašpārliecinātākās Krievijas atsvešināšanas, alianse līdz šim nav Gruzijai oficiāli piedāvājusi sākt ceļu uz dalībvalsts statusa iegūšanu. 

Kā ziņots, Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs piedraudējis, ka Gruzijas uzņemšana NATO varētu "izprovocēt šausmīgu konfliktu".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu