Fotostāsts: Dienvidsudānas bērnu kareivji noliek ieročus (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šonedēļ vairāki desmiti Dienvidsudānā pilsoņu karā ierauto bērnu simboliskā ceremonijā nolika ieročus un tika atbrīvoti no "dienesta" kaujinieku grupējumā Dienvidsudānas Nacionālās atbrīvošanas kustība (SSNLM), ziņo aģentūra "Reuters".

Dienvidsudānā kopš 2013.gada plosās pilsoņu karš. Kopš tā laika bruņotie grupējumi savervējuši apmēram 19 000 nepilngadīgo, bieži vien piespiedu kārtā, teikts ANO ziņojumā.

Daudzi bērni tiek piespiesti stāties kaujinieku rindās, piedraudot ar ieroci. Citi pievienojas labprātīgi, jo viņiem tiek solīta pārtika un aizsardzība, kamēr valsti turpina plosīt vardarbīgi konflikti un hiperinflācija.

Foto: Reuters/Scanpix

Dienvidsudāna 2011.gadā ieguva neatkarību no Sudānas. Divus gadus vēlāk tur sākās nežēlīgs un postošs pilsoņu karš starp valdību un kaujinieku grupējumiem.

Konfliktā nogalināti desmitiem tūkstoši cilvēku. Apmēram trešā daļa no Dienvidsudānas 12 miljoniem iedzīvotāju zaudējuši savas mājas. Valsts ekonomika, kas lielā mērā atkarīga no jēlnaftas ražošanas, ir izpostīta.

Šī gada 5.augustā Dienvidsudānas prezidents un lielāko kaujinieku grupējumu līderi parakstīja galīgo vienošanos par pamieru.

Šonedēļ Dienvidsudānas pilsētā Jambio no kaujinieku grupējumiem tika atbrīvoti 128 nepilngadīgie kareivji - 90 zēni un 38 meitenes. Kopumā 2018.gadā no bruņotajiem grupējumiem atbrīvoti vairāk nekā 900 bērni, kas karoja to rindās.

Foto: Reuters/Scanpix

Simboliskajā ceremonijā bērni novilka savus "formastērpus" un nolika ieročus. To vietā viņi saņēma jaunas drēbes un pierakstu klades.

Daudzi no bērniem jau kādu laiku bija atgriezušies savos ciemos. Taču pēc ieroču nolikšanas viņiem būs pieejamas veselības pārbaudes, psihologa pakalpojumi un psihosociālā palīdzība. Bērnu ģimenēm tiks izsniegtas pārtikas pakas.

Daļa atbrīvoto bērnu atsāks mācības skolā, kamēr citi apgūs amatus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu