“Jūrmalgeitas” Milušs apspēlē Latviju Krievijas tiesā, palīdz advokāts no “Magņiska saraksta” (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš / LETA

Jau vairākus gadus Latvija cenšas panākt, lai Krievijas tiesa atzīst un izpilda “Jurmalgeitā” notiesātā Germana Miluša piecu gadu cietumsodu, ziņo LTV raidījums “de facto”. Taču Latvijas televīzija noskaidroja, ka pagaidām tas nav izdevies.

“de facto” ziņo, ka pērnā gada nogalē viena no Maskavas rajona tiesām atzina Latvijas tiesas spriedumu un lēma – Milušam Krievijā ir jāizcieš Latvijā piespriestais sods un pieci gadi jāpavada Krievijas kolonijā. Arī Maskavā uz tiesas sēdēm Milušs nenāca, tāpēc pēc šī lēmuma arī Krievijas varas iestādes viņu izsludināja starptautiskajā meklēšanā. Drīz vien Milušu notvēra ceļu policija.

Apcietinājumā Milušs pavadīja mēnesi. Neskatoties uz to, ka pārsūdzēšanas termiņš jau bija nokavēts par vairākiem mēnešiem, Maskavas pilsētas tiesa tik un tā pieņēma apelāciju. “de facto” atzīmē, ka Krievijas tiesu sistēmai neraksturīgi ātri bija arī gatavs lēmums. Apelācijas instances tiesnese atrada dažādus iemeslus, kāpēc Miluša sodu mīkstināt – noziegums neesot sevišķi smags, kukuļa summa esot neliela, turklāt Milušam tā esot pirmā sodāmība. Tāpēc cietumsods vispār nav nepieciešams.

“Par sodu noteikt piespiedu darbu [G. Miluša] pastāvīgajā darba vietā, 10% no algas jāiemaksā valsts budžetā”, teikts spriedumā, kas pieejams publiski”, teikts spriedumā, kas publiski pieejams Krievijas tiesu portālā. 

LTV secina: “Tātad, piecu gadu cietumsoda vietā Milušs dažus gadus pārskaitīs daļu no nopelnītā Krievijas budžetā. Krievijas tiesa atzina arī, ka pie šāda nozieguma neesot nepieciešama arī īpašumu konfiskācija.”

Kā savu darba vietu viņš norāda banku “Kredit-Ekspress”, taču tai jau pavasarī atņemta licence – par pārkāpumiem, kas saistīti ar naudas atmazgāšanu.

Germana Miluša piesaistītais advokāts ir Andrejs Pavlovs. Viņa vārds ir tā sauktajā Magņitska sarakstā. Tiek uzskatīts, ka tieši Pavlovs izveidoja daudzmiljonu naudas izkrāpšanas shēmu, ko atklāja jurists Sergejs Magņitskis. Krimināllieta tad sākta pret pašu Magņitski, viņš gāja bojā cietumā. Krievijas “Novaja Gazeta” žurnāliste izpētīja noplūdināto Pavlova e-pastu saraksti – tur redzams, kā daudzās lietās kāds “Pavlovs” dod norādījumus - gan tiesnešiem, gan policijas izmeklētājiem.

Pagaidām nav skaidrs, kādus soļus tagad var spert Latvija, tas būtu jālemj Tieslietu ministrijai. Tieslietu ministrija var lūgt Krievijas prokuratūru no jauna pārsūdzēt spriedumu par Milušu, norādīt uz Krievijas tiesas kļūdām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu