Bažas, ka populāri tūristu apskates objekti Gruzijā varētu kļūt par jaunu Krievijas okupācijas mērķi (6)

Lana Ghvinjilia
, Gruzijas Pretokupācijas kustības "Spēks vienotībā"pārstāve
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pretokupācijas pretošanās kustības

Pienākot 2008.gada Gruzijas-Krievijas kara desmitajai gadadienai, starptautiskie mediji un daudzi eksperti beidzot atzina - ja Eiropa un ASV būtu piecu dienu karu uztvērušas nopietnāk un laikus rīkojušās, lai apstādinātu un sodītu Krieviju, tad nebūtu iespējama ne Krimas aneksija, nedz arī karš Austrumukrainā. Daudzi sākuši skaidrāk saskatīt faktu, ka karš šeit nav beidzies - to pierāda Krievijas karavīru pie okupācijas līnijas nolaupītie cilvēki, slepkavības un laupīšanas.

Taču situācija starp Krieviju un Gruziju, kas kopš prokrieviskās partijas nākšanas pie varas 2012.gadā sāka piekopt Krievijai daudz lojālāku ārpolitiku, nav tik vienkārša.

Pirms gada - 2017.gada jūlijā - pilsonisko aktīvistu grupa, ko vadīja sportists un kinoaktieris Davids Kacarava, nodibināja pilsonisko kustību "Spēks vienotībā" ("Power in Unity"), kas sāka novērot okupācijas līnijas. Kustībai nav ne sponsoru, ne valdības atbalsta, tā tiek uzturēta tikai no atbalstītāju ziedojumiem. Apmēram 50 cilvēki rotācijas kārtībā kopš pērnā gada 24.jūlija katru dienu dodas novērot okupācijas līniju.

Grupa apzinājās, ka nespēs ietekmēt Krievijas karavīru kustību vai Gruzijas valdības pieņemtos lēmumus, taču viņu mērķis bija panākt, ka okupācijas tēma joprojām ir mediju un sabiedrības uzmanības lokā, un atgādināt Gruzijas pilsoņiem par šo nebeidzamo draudu.

"Spēks vienotībā" un Davids Kacarava starptautiskajai sabiedrībai darīja zināmu Arčila Tatunašvili lietu. 2018. gada 23. februārī Tatunašvili tika aizturēts un brutāli nogalināts, to izdarīja Krievijas militāristi.

Foto: Pretokupācijas pretošanās kustības

14.augustā "Spēks vienotībā" paziņoja, ka Truso un Dariali aizas - populāri tūristu apskaties objekti netālu no Krievijas robežas - jau tuvākajā nākotnē varētu kļūt par jaunu Krievijas okupācijas mērķi.

Pagājušajā mēnesī Krievijas mediji labākajās propagandas tradīcijās publicēja intervijas ar osetiešu zinātniekiem, kurās bija teikts, ka osetieši jau "gadsimtiem ilgi" apdzīvojot Truso un Dariali apkaimi, tādā veidā formulējot ziņojumus par "nepieciešamību atgriezt Osetijai tās vēsturisko zemi" un tamlīdzīgi.

Vasarā šo reģionu apmeklē daudzi tūristi, bet no oktobra līdz maijam tur tikpat kā neviens nedzīvo. Tuvākā apdzīvotā vieta ir trīs stundu gājiena attālumā no robežlīnijas. Pagājušajā gadā Gruzijas valdība atsauca policijas vienību no aizas apkaimes un pārvietoja to uz Kazbegi ciematu. Līdz ar to teritoriju vairs nekontrolēja neviena valsts institūcija.

"Spēks vienotībā" bija izpētes misijā Truso reģionā, kur tūristi pastāstīja, ka pie aizas uzsliets Osetijas karogs. Komanda devās uz norādīto vietu un atrada tur policijas norobežojošās lentes un karoga mastu, taču ne pašu karogu.

Foto: Pretokupācijas pretošanās kustības

Par spīti policijas noteiktajam fotografēšanas aizliegumam, žurnālistam Lašam Berulavam izdevās nofotografēt apkārtni. Tā ir skaidra zīme, ka ar "maigās varas" (soft power) palīdzību notiek okupētājvalsts gatavošanās lielākiem soļiem.

2014.gadā šāds precedents jau notika Tušetijā netālu no Diklo ciemata. Gruzijas robežsargi, atgriežoties savās novērošanas pozīcijās, pēc sniega nokušanas atklāja, ka viņu pozīcijas ieņēmuši Krievijas karavīri. Šo teritoriju joprojām kontrolē Krievija.

Laikā, kad Eiropa atzinusi, ka Krievijas politiskās iejaukšanās draudi ir reāli pat attiecībā uz visspēcīgākajām Eiropas Savienības (ES) valstīm, un divus gadus pēc ASV prezidenta vēlēšanām vairums starptautisko mediju joprojām apspriež Krievijas ietekmi uz to rezultātiem, šādas pazīmes par gaidāmo agresiju civilizētajā Eiropā ir jāuztver nopietnāk. Pirms NATO un ES nonākušas izšķiroša lēmuma priekšā par militāru iejaukšanos, ir jāizmanto sankcijas un propagandas rīki.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu