Studenti, kuri izmanto kredītu mācībām ārzemēs, visbiežāk studē Lielbritānijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Studenti, kuri izmanto kredītu mācībām ārzemēs, visbiežāk studē Lielbritānijā, pavēstīja "SEB bankas" komunikācijas projektu vadītāja Jeļena Kontusa, atsaucoties uz bankas apkopotajiem datiem.

Viņa informēja, ka 2017.gadā studiju vai studējošā kredītus ar valsts galvojumu saņēma gandrīz 1600 studentu, piešķirtā aizdevuma apmēram pārsniedzot astoņus miljonus eiro. No tiem gandrīz 850 tūkstoši eiro piešķirti studentiem, kuri devās mācīties uz ārzemēm, tostarp populārākās mērķa valstis ir Lielbritānija un Nīderlande, kā arī ASV, Zviedrija, Dānija un Igaunija.

Tāpat Kontusa atzīmēja, ka ārvalstīs jaunieši izvēlas mācīties ļoti dažādās nozarēs - medicīnā, mākslā, finansēs, datorzinātnēs, komunikācijā un citās specialitātēs.

Vienlaikus bankas dati liecina, ka visbiežāk kredītiem ar valsts galvojumu piesakās studenti no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes.

No 2017.gadā piešķirtajiem aizdevumiem 84% bija studiju kredīti, kas paredzēti studiju maksas segšanai, bet 16% - studējošā kredīti ikdienas tēriņiem. Kredīta vidējā summa bija apmēram 5500 eiro. Visbiežāk kredītiem piesakās studenti, kuri apgūst humanitārās, sociālās un dabas zinātnes, piemēram, tiesību zinātnes, ekonomiku un finanses, psiholoģiju, sabiedriskās attiecības, pedagoģiju, uzņēmējdarbības vadību un citas studiju programmas.

"Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas informācijas Latvijā aptuveni 40% vietu augstskolās  tiek apmaksātas no valsts budžeta, bet pārējiem studentiem par mācībām ir jāmaksā pašiem. Arī ārzemēs ir augstskolas, kuras uzņem studentus no Latvijas uz bezmaksas vietām, un ir skolas, kur ir jāmaksā. Mēs uzskatām, ka mācību maksai nav jābūt šķērslim apgūt tieši to specialitāti, ko jaunieši vēlas. Studiju kredītiem ar valsts galvojumu ir izdevīgāka procentu likme, kā arī atmaksas atvieglojumi, ko studenti arī aktīvi izmanto. Viens no visbiežāk izmantotajiem atvieglojumiem ir iespēja atlikt kredīta atmaksu, ja jaunietis turpina mācības," sacīja "SEB bankas" valdes loceklis Arnis Škapars.

Arī šogad kredītus ar valsts galvojumu studentiem piedāvā vienīgi "SEB banka". Studenti aizdevumam var pieteikties līdz 27.novembrim. Studentiem ir pieejami divu veidu kredīti ar valsts galvojumu - studiju kredīts mācību maksas segšanai un studējošā kredīts ikdienas vajadzībām.

Banka, kura sniegs studiju un studējošo kredītus, katru gadu tiek noskaidrota izsolē, taču pēdējos gadus tiesības izsniegt aizdevumus ar valsts galvojumu iegūst "SEB banka". Pēc aktīvu apmēra "SEB banka" ir trešā lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu