TOP 10 Latvijas vietas, ko atklāt augustā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Laura Strautiņa

Neļauj vasarai beigties! Tev vēl ir laiks doties neaizmirstamā piedzīvojumā, izpētīt Latvijas novadus un atklāt sev vēl nezināmas vietas. Idejas, kurp doties, smelies www.atklajlatviju.lv. Latvijas pazinējs Otomārs Pūce tev augustā iesaka doties uz šādām Latvijas vietām:

10. Aplūko vēsturisko Lindenbergas kartonāžas fabriku Aizputē

Foto: zoom_ing

Ja esi Aizputes pusē, tad noteikti ir vērts apskatīt šo fabriku. Tā ir tipisks 19.gs. beigu ražošanas ēkas paraugs, fabrika dibināta 1890. gadā, lai izgatavotu aptieku kastītes, kulītes un etiķetes.

9. Dodies ekskursijā uz Baložu kūdras muzejdzelzceļu

Foto: Jānis Zilvers

Brīvprātīgo entuziastu veidots muzejdzelzceļš uz Baložu Kūdras fabrikas šaursliežu dzelzceļa bāzes. Tas vēsta par kūdras ieguves tradīcijām, kā arī savā kolekcijā glabā autentisku kūdras dzelzceļu ēdnīcas vagonu oriģinālajā stāvoklī.

8. Paspēj apskatīt brūkošās Liepniekvalkas alas

Foto: enjoylatvia

Dēvētas arī par Peldangas alām, šeit izveidojies smilšakmens atsegums, kurā avoti izskalojuši Latvijā netipisku alu un pazemes eju labirintu. Tā ir Valsts aizsargājama dabas teritorija, tāpēc apskatīt to var tikai no ārpuses.

7. Apskati gleznaino Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeju

Foto: Laura Strautiņa

Abavas senlejas kreisajā krastā pretim Sabilei Firkspedvāles un Briņķpedvāles muižu apkārtnē, tev būs iespēja aplūkot vairāk nekā 150 mākslas darbus brīvā dabā! Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeju 1992. gadā sācis veidot viens no pazīstamākajiem Latvijas tēlniekiem O. Feldbergs, tādējādi realizējot savu ieceri par plašu land art parku arī Latvijā.

6. Saskaiti šķeltos laukakmeņus Jaunannas pils ārsienās

Foto: gintsm_photography

Ja dodies uz Alūksnes pusi, tad ir vērts aplūkot Jaunannas pili. Tā uzcelta 20. gs. sākumā un saista apmeklētājus ar savu savdabīgo arhitektūru - ēkas ārsienas ir veidotas no šķeltiem laukakmeņiem. Šobrīd pils ir apskatāma tikai no ārpuses.

5. Dodies piedzīvojumos, kāpelējot Tīklu parkā

Foto: Elīza Helēna Else

Līgatnē tapis unikāls tīklu parks, kura 4–7 m augstajos tīklu labirintos var gan kārtīgi izdauzīties, gan atlaisties un relaksēties. Izbaudi neatkārtojamu brīvības sajūtu un jautras aktivitātes lieliem un maziem.

4. ​Sporto ūdens tūrisma attīstības centrā "Bāka"

Foto: enjoylatvia

Centrs izveidots dabas lieguma „Lubāna mitrājs” teritorijā, blakus Latvijas lielākajam ezeram - Lubānam. Šī ir bijusī ūdens sūkņu stacija, kas pārveidota par modernu atpūtas vietu, kur varēsi spēlēt tenisu, braukt ar ūdensslēpēm, vēja dēli, motorlaivu vai makšķerēt.

3. Atklāj košas sejas Cēsu pusē

Foto: Agnese Zeltiņa

Ja dodies uz Cēsīm, tad noteikti piestāj pie grafiti sienas "Vārda spēks". Tās autors Dainis Rudens attēlojis cilvēku domas – kā gaismas stars izgaismo seju, jeb visiem redzamās lietas un vārdus, savukārt tumši zilajā zonā ir domas, kas nav pateiktas, atklātas un zināmas apkārtējiem.

2. Apskati vēsturisko Asares muižu

Foto: Dace Grants

Dēvēta arī par Asaru pili, līdz Latvijas agrārajai reformai 1920. gadā tā piederēja Valteru-Vittenheimu dzimtai, tagad Aknīstes novada pašvaldībai. Latvijas brīvības cīņu laikā šī muiža kalpoja par partizānu pulka štābu. Aplūko šo vēsturisko pagātnes liecību un tās saimniecisko apbūvi arī tu!

1. Iepazīsti zemnieku mājokļu celšanas tradīcijas Slutišķu sādžā

Foto: Artis Zvirgzdiņš

Slutišķu sādža stāsta par izciliem seno amatu meistariem, šeit aplūkojamās ēkas ir tautas būvniecības paraugi ar daudzām dekoratīvām koka detaļām. Šeit aplūkojama arī Slutišķu vecticībnieku lauku sēta - vienīgais šāda veida muzeja objekts Latvijā, kas atrodas autentiskā apdzīvotā sādžā, kur apmeklētāji var iepazīties ar unikāliem Latgales vecticībnieku garīgās un sadzīves kultūras materiāliem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu