Deputāts Kļaviņš nevis zadzis, bet "taupīgi izmantojis resursus" (10)

Saeimā nonācis pārpratuma pēc
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Askolds Kļaviņš
Askolds Kļaviņš Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

"Ja [uz manu kriminālprocesu] paskatās ar latvieša praktiskā acīm, es vienkārši taupīgi esmu izlietojis resursus," tā intervijā portālam "irliepaja.lv" 22. augustā sacījis deputāts Askolds Kļaviņš (ZZS), pret kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Jau ziņojām, ka KNAB pārbaudes par Saeimas deputātu saņemto kompensāciju pamatotību sāka pēc aģentūras LETA publikācijas, kas tika pārpublicēta arī citos medijos, tas secināms no KNAB priekšnieka Jēkaba Straumes teiktā Latvijas Televīzijas raidījumam "De facto".

LETA šī gada 21.februārī ziņoja, ka deputāts Kļaviņš pēc kļūšanas par liepājnieku sācis saņemt piecreiz lielāku transporta kompensāciju.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume pagājušajā svētdienā Latvijas televīzijas "De facto" raidījumam norādījis, ka pārbaudes par Saeimas deputātu saņemto kompensāciju pamatotību sācis pēc publikācijām medijos.

"Nevis kriminālprocess, bet diploms bija jādod!"

Spriežot pēc intervijas portālā "irliepaja.lv" Kļaviņam nav uztraukumu par kriminālprocesu un arī sirdsapziņas pārmetumu nav. Tieši otrādi, viņš lepojas, ka ir "latvietis praktiskais", kurš nevis apzadzis valsti, bet "taupīgi izlietojis resursus":

"Tas, ko varu pateikt – uz katru lietu var skatīties ar dažādām brillēm. Mana lieta ir tāda, ka, ja uz to paskatās ar prokurora brillēm, viennozīmīgi es esmu noziedznieks.

Ja paskatās ar latvieša praktiskā acīm, es vienkārši taupīgi esmu izlietojis resursus. Ja paskatās ar zaļā, dabas drauga acīm, tad par to, par ko mani apsūdz, man diploms bija jādod. Prokurora loģika un zaļā loģika atšķiras, tas ir normāli. Un, ja paskatās, kādas nepatikšanas ir citiem cilvēkiem, tad manējās ir tīrais sīkums.

Savu sodu izcietīšu, nav mirstams, cietumā mani neviens neliks. Būs jauna dzīves pieredze, labāk pazīšu šo pasauli."

Kļaviņš uzskata, ka viņa "lielākā kļūda"bijusi, ka "izpaudis savus plānus nekandidēt." Tie, kuriem viņa plāni neesot patikuši, "uzorganizējuši tādu šovu".

Nolēmis "paskatīties, kā tad tajā Saeimā ir..."

Spilgts ir arī apraksts par to, kā Kļaviņš nonācis Saeimā:

"Principā arī 12.Saeimā tiku ievēlēts pārpratuma pēc. Biju pats pēdējais sarakstā. Netērēju nevienu minūti un nevienu santīmu, lai mani ievēlētu. Tas bija apmēram tā: "Vodku hočeš? Ņet. Buģeš? Da", "Askold, gribi balotēties? Nē. Bet mums vajag. Ja vajag, lieciet, bet kā pēdējo".

Nedomāju, ka mani ievēlēs, bet sistēma ir tāda, ka pienāca mana kārta. [..] Kad pienāca mana kārta, nolēmu: iešu paskatīties, kā tad tajā Saeimā ir. Citi jūk prātā, maksā lielu naudu, lai tur tiktu, nu ko tad es – neiešu?"

Uz žurnālistes jautājumu, kā tad Saeimā ir, Kļaviņš atbild: "Ja nekas nav jādara, lai tur tiktu, ja nav jāstāsta cilvēkiem, ka es tagad būšu labāks nekā citi, nav jāsit sev pie krūts, jākāpj uz bruņumašīnas aģitēt, tad kā darbs tas ir labs.

Jāstrādā zem vidējā, maksā virs vidējā, tu esi cienījams cilvēks. Tikai viena lieta – nav gandarījuma. Bet es domāju, ka daudziem cilvēkiem Latvijā, kas strādā savu darbu un kam maksā labi, nav gandarījuma"

Strīķe norāda uz "noziegumu, ko pastrādājis premjers"

Jau ziņojām, ka Rīgas domes deputāte, bijusī KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe (JKP)  šonedēļ sociālajā tīklā "Facebook" rakstīja, ka viņas rīcībā ir ziņas, kas norāda uz noziegumu, "ko ar KNAB vadītāja Jēkaba Straumes palīdzību pastrādājis [premjers Māris] Kučinskis, brīdinot savu partijas biedru Kļaviņu par krimināllietas sākšanu, plānotajām procesuālajām darbībām, tādējādi brīdinot aizdomās turēto un ļaujot viņam iznīcināt pierādījumus un kaitējot izmeklēšanai".

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis noliedz apgalvojumus par informācijas izpaušanu Saeimas deputāta Kļaviņa lietā. Kučinska preses sekretārs Andrejs Vaivars uzsvēra, ka neviens apgalvojums šajā sakarā nav pamatots un minētie fakti ir vērtējami kā priekšvēlēšanu cīņas elements.

Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Trešdien intervijā TVNET raidījumā "Esi priekšnieks! Pieņem darbā deputātu!" Strīķe norādīja, ka vienkāršs noliegums tieši pierāda Kučinska vainu, un uz jautājumu, ko viņa gaidītu šādā gadījumā no Ministru prezidenta, norādīja uz lietas materiālu atklāšanu sabiedrībai.

“Ļoti vienkārši, lai Kučinskis vēršas pie ģenerālprokurora un pats palūdz visu to materiālu publiskošanu. Lai tad var vērtēt, vai mani vārdi ir patiesi vai nav patiesi. Tad būs skaidri redzams!

Pirmkārt, viņi ir jau vairākas reizes samelojušies. Kāpēc viņi sākumā noliedza, ka tāds materiāls ir bijis? Tāpēc, ka viņiem ir skaidri zināms, kas tur ir iekšā, un viņiem ir bail pat sākt sarunu par to. Un, ja viss tiks nopubliskots, tad varēsim spriest visi, kuram te ir taisnība. Lai gan man šķiet, ka nu jau tagad ir redzams,” norādīja Strīķe.

Tāpat Strīķe uzsvēra, ka šī lieta grauj Latvijas tēlu ārvalstu investoru acīs.

 Strīķe sacīja: "Ja runājam par investīcijām, kas Latvijai var atnest milzu naudu, ja ārzemju investori redz, ka ministru prezidents melo, ģenerālprokurors melo, sākumā paziņodami, ka nekādu pārbaužu nav bijis. Ja ministru prezidents izmanto tiesībsargājošo iestāžu sniegto informāciju, lai savās politiskajās interesēs informētu aizdomās turamos, tad uz tādu valsti viņi negribēs nākt. Ja tiesībsargājošo iestāžu vadītājs skrien pie ministru prezidenta un informē par to, kas ministru prezidentam nav jāzina, tad tās ir šausmas.  

Tas ir valstiski ļoti svarīgs materiāls, kur kriminālprocesam jābūt nekavējoties."

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu