Mazie naudas zagļi jeb kā ietaupīt mājokļa iegādei (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Mājokļa iegāde ir liels solis katra dzīvē – tas ir emocionāli un finansiāli dārgs pirkums, tāpēc pirms mājokļa pirkšanas ir nopietni jāsagatavojas. Pirmkārt, tam ir jānobriest emocionāli, jāsaprot, kādai ir jābūt izredzētajai dzīvesvietai, kur tā atradīsies un kā izskatīsies. Otrkārt, tikpat būtisks aspekts ir līdzekļu iekrāšana lielajam pirkumam. Taču ko darīt, ja nu nekādi neizdodas iekrāt kādu lieku eiro? Lūk, idejas, no kā atteikties naudas taupīšanas periodā.

Atsakies no kafijas pirms darba

Tā vietā, lai ik rītu benzīntankā vai kioskā pie darba iegādātos krūzi kafijas, iegādājies termosu un no rītiem mājās pagatavo savu kafiju. Pirktā līdzņemamā kafija ik rītu izmaksā vienu līdz piecus eiro, kamēr mājās pagatavotā - aptuveni 15 centus. Tā vietā ik rītu iemet vienu eiro krājkasītē – redzēsi, drīz vien tā sakrāsies pilna ar monētām.

Foto: Unsplash

Samazini transporta izmaksas

Ja ik dienas izvadā veselu bērnu bariņu uz skolu un atpakaļ, mašīnas izmaksas samazināt neizdosies, taču dzīvojot vienatnē vai kopā ar dzīvesbiedru, liela izmēra automašīnu nomaini pret mazāku un kompaktāku transporta līdzekli. Kanādiešu žurnāls The Globe and Mail atklāj, ka, izvēloties vieglāku automašīnu, astoņu gadu laikā ir iespējams ietaupīt teju 1760 dolārus. Savukārt, izvēloties elektro vai hibrīdauto benzīna vai gāzes dzinēja automašīnas vietā, gadā var ietaupīt pat vairākus tūkstošus eiro.

Pārstāj iet pusdienās ārpus biroja

Pat ja izvēlies biznesa pusdienu piedāvājumu, tik un tā no maciņa ik dienas pazūd no pieciem līdz pat astoņiem eiro, nedēļā tie jau ir 25 līdz 40 eiro, bet mēnesī - no 100 līdz 160 eiro. Pataupi naudu un pagatavo veselīgu maltīti, kuru notiesāt pusdienlaikā. Pagatavo pietiekami lielu ēdiena daudzumu, lai pārtikas pietiktu divām darba dienām. Ja pusdienu pauzē vēlies iziet ārpus biroja – pēc maltītes notiesāšanas dodies īsā pastaigā pa darbavietai blakus esošo kvartālu.

Foto: Unsplash

Pārtrauc liekus abonementus

Šobrīd dzīvojam abonementu pasaulē – nu katram telefonos, datorā vai pat televizorā ir kāda programma, kas pieprasa ikmēneša abonēšanas maksu. Kritiski pārskati izvēlētos abonementus un pārtrauc tos, bez kuriem vari viegli iztikt.

Atmet ar roku dārgiem pārtikas produktiem

Dažkārt pārtikas produktiem gadās iztērēt visvairāk ģimenes kopējo budžeta naudu, turklāt ne vienmēr pie vainas var būt spontāni pirkumi, bet gan neizdevīgu piedāvājumu izvēle. Taupības režīmā izvēlies lētākus pārtikas veikalus un tirgu, bet dārgu un ekskluzīvu pārtikas produktu vietā - lētākus produktus lielākos iepakojumos.

Foto: Unsplash

Pārstāj izmantot kredītkartes

Kredītkartes mēdz būt krāšanas klupšanas akmens – tiklīdz izveido savu kredītkarti, pazūd realitātes sajūta un kartes limits. Šeit nenotiek apmaiņa ar reālo naudu, tāpēc kartes īpašnieks neredz un aizmirst par naudu, kas aizplūst no konta. Atsakies no kredītkartes vai atstāj to mājās – tādā veidā tu neļausi sev lieki iztērēt naudu un kontrolēsi iepirkšanos.

Saki kaitīgajiem ieradumiem nē!

Cigaretes un alkohols ir ne tikai veselībai kaitīgi ieradumi, bet arī visai ekskluzīvi – atsakoties no uzdzīves un smēķēšanas, mēnesī var ietaupīt pat vairākus simtus eiro.

Foto: Unsplash

Pārlieku netērē skaistumkopšanas pakalpojumiem un līdzekļiem

Regulāri skaistumkopšanas salonu apmeklējumi patiesi spēj sniegt emocionālu gandarījumu un labsajūtu, taču tas neatmaksājas finansiāli. Apmaini elitārus un dārgus skaistumkopšanas salonus pret skaistumkopšanas skolām – arī šeit ir iespējams saņemt dažādas procedūras un pat jaunu matu griezumu par ievērojami mazāku samaksu. Tāpat parēķini, cik mēnesī iztērē skaistumkopšanas produktiem, un izvērtē, vai tie patiešām ir nepieciešami un vai tiem ir lētākas alternatīvas.

Ieteikums – izmantojot dušas sūkļus, vienā mazgāšanās reizē ievērojami samazinās patērētais dušas želejas daudzums. Ilgtermiņā dušas želeja kalpo teju divas reizes ilgāk, nekā to lietojot bez sūkļa.

Izslēdz vai samazini jaudu sildītājam

Elektrības un apkures rēķini ir klusie iekrājumu zagļi – visbiežāk tieši šīs izmaksas veido lielāko daļu no komunālo pakalpojumu izmaksām. Samazini apkures izmaksas, uz nakti ievērojami samazinot radiatora vai sildītāja jaudu vai izslēdzot to pavisam. Ja nespēj izturēt vēsumu rudens un ziemas laikā, apbruņojies ar pāris siltām segām. Lielisks palīgs elektrības taupīšanā būs taimeris, kas automātiski ieslēgs radiatorus noteiktā dienas laikā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu