„Pieticīgie” miljoniem vērtie baznīcu īpašumi (36)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Panorāma „De Facto”

Lai arī kā baznīca vēlētos būt par garīguma un patiesuma citadeli, tā nekādā veidā nav atrauta arī no reālās dzīves – no attiecībām ar naudu un mantu. Lielākās konfesijas Latvijā ir arī lielāko nekustamo īpašumu turētāju starpā. Protams, visu konfesiju visus īpašumus šovakar parādīt mēs nevaram. Tāpēc izvēlējāmies palūkoties, kas pieder evaņģēliski luteriskajai baznīcai un kas ar zemēm visbagātākajai Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzei un arī nebūt ne nabadzīgajai Latvijas pareizticīgajai baznīcai.

Staigājot pa Purvciemu, jūs varbūt pat nenojaušat, ka staigājat pa Grebenščikova vecticībniekiem piederošo zemi, vai arī, spēlējot spēļu automātus, nemaz nezināt, ka atrodaties pareizticīgās baznīcas īpašumā.

Baznīcas pašas ar uzņēmējdarbību nodarboties nevar, tāpēc nekustamo īpašumu apsaimniekošanai tiek dibinātas SIA. Galvenais luterāņu draudžu īpašumu uzraugs ir SIA „Pastorāts”, un vēl ir trīs mazākas firmas. Uzņēmuma pārstāvji mums stāsta, ka šajā gadā pirmo reizi saskaitījuši savus īpašumus. Neietverot dievnamus, visu zemju un ēku kopējā tirgus vērtība ir 60 miljoni latu. Luterāņu dārgākie īpašumi pamatā izvietojušies Vecrīgā un tā saucamajā klusajā centrā.

Vecrīga, Mazā pils iela 6. Nedaudz noplukusi trīsstāvu ēka dažu desmitu metru attālumā no Doma laukuma. Atrodas paša Rīgas sirdī, līdz ar to tirgus vērtība noteikti rakstāma ar sešām nullēm. Tieši līdzās vēl viens luterāņu īpašums – divstāvu ēka, kurā atrodas baznīcas konsistorija. Dažus soļus tālāk Mazajā Miesnieku ielā trīsstāvu ēka, kurā iekārtots suvenīru veikals, zobārstniecības kabinets un kāds juristu kantoris. Iepretim tieši Doma baznīcai Herdera laukumā nesen kapitāli izremontēta piecstāvu ēka. Remonts maksājis gandrīz miljonu, un lielāko daļu no līdzekļiem ziedojusi Misūri sinode ASV. Tajā atrodas Lutera akadēmija, kas sagatavo mācītājus, un šeit sēž arī arhibīskaps.

Reformātu baznīca Mārstaļu ielā. Tā zemesgrāmatā reģistrēta kopā ar līdzās Alksnāju ielā esošo nedaudz paplukušo divstāvu ēku. Zemesgrāmatas dati liecina, ka gan šī ēka, gan baznīca līdz 2010. gadam iznomāta Latvijas, Somijas un Vācijas kopuzņēmumam „Finess”. Līgums slēgts, kad uzņēmuma īpašniece vēl bija miljonāre Irēna Pulkinena.

Antonijas iela 3. Telpas līdz 2050. gadam izīrētas Latvijas Biznesa bankai, kas te izvietojusi savu klientu apkalpošanas centru un biroju. Ēkā atrodas arī Krievijas vēstniecības konsulārais departaments, kas izsniedz vīzas iebraukšanai Krievijā. SIA „Pastorāts” valdes loceklis Romāns Ganiņš stāsta, ka pirmo reizi baznīcas vēsturē radīts īpašuma apsaimniekošanas stratēģiskais plāns. Nākamā gada laikā visām draudzēm esot jāapzina, kuri īpašumi baznīcai nepieciešami un kuri ne. Nevajadzīgie tikšot pārdoti. Laikā no 2000. līdz 2003. gadam baznīca jau pārdevusi zemi aptuveni pusotra miljona latu vērtībā. Iepriekš mūsu aplūkotās ēkas esot tikai rentablākie īpašumi, kas nes peļņu, lai varētu uzturēt dievnamus. Bet pārdošana var notikt tikai ar baznīcas augstākās vadības akceptu.

Romāns Ganiņš, SIA „Pastorāts” valdes loceklis: „Šādu pašu baznīcu lai uzturētu, nu, es domāju, ziemas mēnesī apkure tiek veikta, vismaz kādi tūkstoš lati aiziet mēnesī tikai uzturēšanai, un to visu ir jāuztur, un to nevar diemžēl par ziedojumiem, un līdz ar to ar šiem namiem mēs varam piepelnīt papildus klāt arī šīm aktivitātēm un lai uzturētu tos īpašumus, kas paši par sevi nepelna, kā baznīca.”

Report.: Pareizticīgās baznīcas īpašumus apsaimnieko SIA „Latvijas pareizticīgās baznīcas” saimnieciskā pārvalde. Ar tās pārstāvjiem mums sazināties neizdevās, jo vienīgais, kurš par īpašumiem varētu runāt, Valērijs Krasnocevskis, esot līdz pat Ziemassvētkiem pametis valsti un nav arī sazvanāms.

Merķeļa iela 3, piecstāvu māja. Tā pilnībā pieder baznīcai, un tajā telpas izīrētas vairākām privātpersonām. Ēkā spēļu automāti, vairāki lombardi, zeltlietu veikals, apavu darbnīca, zīmogu fabrika, kafejnīca, bārs, frizētava un solārijs, valūtas maiņas punkts, interneta kafejnīca, mobilo telefonu veikals un vēl viena spēļu zāle, un vēl viens lombards.

Brīvības 46. Sešstāvu māja. Apakšējos stāvos elektropreču veikals, valūtas maiņas punkts un vēl lombards. Visu laiku ēkas īpašnieks bijusi baznīca, bet šā gada vasarā sinhroni notikuši vairāki darījumi, kuru laikā ēka nonākusi četru privātpersonu rokās. Kopumā ēka pārdota par pusotru miljonu latu.

Savukārt par lielāko zemju īpašnieku Rīgā tiek uzskatīta Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudze, tai pieder 84 hektāri zemes Purvciemā, kuras kadastra vērtība ir vairāk nekā pieci miljoni latu, tirgus vērtība varētu būt vismaz pāris reižu lielāka. Uz tās 60 daudzdzīvokļu mājas un vairāki desmiti privātmāju.

Turpat Purvciemā Vaidavas ielā uz zemes, ko ieguvusi vecticībnieku draudze, pavisam nesen uzbūvētas ēkas. Zemesgrāmatas dati liecina, ka darbības ar šo īpašumu daļām nav īpaši skaidras, tās ceļo no viena īpašnieka pie otra, līdz tās pilnībā atpērk Grebenščikovi, samaksājot vien tikai 100 latus.

Purvciema iela, privātmāja. Atrodas līdzās Deglava ielai, bet klusā vietā. 2002. gadā draudze īpašumu pārdevusi divām sievietēm. Kadastrālā vērtība noteikta vairāk kā 30 tūkstoši latu, bet uzrādītā darījuma summa ir 651 lats. Pirms gada Grebenščikovu vecticībnieku draudze nopirkusi pavisam deviņus īpašumus Rīgā.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu