Kā saglabāt mārtiņrozes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Laimējās nopirkt tumšsarkanas mārtiņrozes, kas sāka ziedēt septembra beigās un skaisti ziedēja visu oktobri. Kur mārtiņrozes vislabāk saglabāt jauniem stādiņiem pavasarī? Man ir gan diezgan pasilts pagrabs, gan neapkurināma plēves siltumnīca. Bet varbūt mārtiņrozes piesegt turpat dobē?

A. Cīrule Dobelē

Vēlams nogriezt (10 cm atstājot virs zemes) ziedošos dzinumus un tos sakārtot vāzē. Gadījumos, ja jūsu mārtiņrozes ir jau mūsu klimatā pārbaudītas, tās var atstāt turpat dobē, tomēr piesedzot ar kūdru, sausu augsni, rudens lapām. Lai segmateriāls nesamirktu, to ieteicams pārklāt vēl ar egļu zariem. Vislabākais segmateriāls vēl būtu sniega kārta.

Var mārtiņrozes izrakt, neapgriežot ziedus, kopā ar lielu sakņu kamolu jau laikus iestādīt neapkurināmā siltumnīcā, kur tās priecēs ilgāk. Arī šos stādus pēc tam, kad tie noziedējuši, augsnei sasalstot, vēlams piesegt tāpat kā dārzā, īpaši, ja gaidāma barga ziema. Vēl ir iespēja sakņu sistēmu, pārstādītu podos vai kastēs, glabāt vēsā (!) pagrabā vai verandā. Nav vēlams šos augus iesaldēt. Pavasarī mārtiņrozes izstāda dārzā. Šis paņēmiens īpaši būtu vēlams tām mārtiņrozēm, ko pašlaik pērkat veikalos telpu dekorēšanai. Ārzemju šķirnes nākamajos gados nebūs piemērotas ziemošanai dārzā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu