Turcijā konstatētā putnu gripa ir bīstama cilvēkiem (48)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turcijā konstatētais putnu gripas vīrusa paveids ir bīstams cilvēkiem, ceturtdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) veselības un patērētāju tiesību aizsardzības komisārs Marks Kiprianu. Šajā sakarā viņš aicinājis ES valstis sagatavoties iespējamajai gripas pandēmijai un uzkrāt pretgripas medikamentus.

"Turcijā konstatētais vīruss ir ļoti patogēnais putnu gripas paveids H5N1," preses konferencē pavēstīja Kiprianu. Vīrusa paveids H5N1 ir bīstams arī cilvēkiem, un, ar to inficējoties, pēdējo divu gadu laikā Āzijā gājuši bojā jau vairāk nekā 60 cilvēku. Eksperti baidās, ka no H5N1 mutāciju rezultātā var izveidoties vīruss, kas viegli izplatīsies cilvēku vidū, izraisot pandēmiju, kura varētu prasīt desmitiem miljonu cilvēku dzīvības. Eiropas Komisija (EK) paziņojusi, ka apsver iespēju izveidot "solidaritātes fondu" miljarda eiro (702 800 miljonu latu) apmērā, lai pandēmijas gadījumā sekmētu šo medikamentu lietošanu. "Ir svarīgi, lai visas dalībvalstis to atzīst par prioritāti un velta līdzekļus, lai sagatavotos tam," uzsvēra Kiprianu. Komisārs piebilda, ka pagaidām nav zināms, vai arī Rumānijā konstatētais vīruss ir bīstams cilvēkiem. Galīgie analīžu rezultāti būs zināmi piektdien. Kā ziņots, EK ceturtdien pavēstīja, ka uz sešiem mēnešiem tiek aizliegts dzīvu putnu un to gaļas imports no Rumānijas, jo eksperti apstiprinājuši, ka no šīs valsts saņemto vistu un pīļu audu paraugos konstatēts viens no putnu gripas paveidiem. "Ņemot vērā to, ka apstiprināta vīrusa klātbūtne Rumānijā, komisija piemēros tos pašus pasākumus, kuri pagājušo pirmdien jau ieviesti attiecībā uz Turciju, tas ir, dzīvo putnu, mājputnu gaļas un citu mājputnu produktu importa aizliegumu," teikts EK paziņojumā. Komisija vēsta, ka eksperti no Donavas deltas rajona saņemtajos paraugos konstatējuši putnu gripas vīrusa paveidu H5. "Nepieciešamas papildu pārbaudes, lai pārliecinātos, vai konstatētais vīrusa paveids nav H5N1," norādīts paziņojumā. Kā sacīja Kiprianu, domājams, ka vīrusu pārnēsā gājputni. Piektdien ES eksperti putnu gripas un gājputnu jomā tiksies ārkārtējā apspriedē, lai pārrunātu situāciju. Pagaidām putnu audzētājiem ieteikts pēc iespējas izolēt mājputnus no saskares ar gājputniem. EK acīmredzot arī ieteiks cilvēkiem, kas apmeklē Turciju, Rumāniju un citas valstis, kur konstatēta putnu gripa, būt piesardzīgiem un neapmeklēt slimības piemeklētās saimniecības.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu