Kādam jābūt ideālam skolotājam?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mārtiņi Linda (21), studē Latvijas Universitātes Pedago­ģijas un psiholoģijas fakultātē, topošais vizuālās mākslas un mākslas vēstures skolotājs:

«Skolotājam ir labi jāzina tas, ko viņš māca, un jājūt, kā mācīt. Tās ir pamatlietas. Jābūt aicināju­mam. Katrs nevar strādāt par sko­lotāju, tāpat kā par ārstu ne. Sko­lotājs ir dvēseles ārsts. Viņš ir tavs draugs. Reizēm pat kā tēvs vai brālis. Viņam savs priekšmets ir jā­pasniedz ar mīlestību. Tā ir radoša profesija, un ir jājūt, kā pasniegt, lai būtu interesanti. Skolotāji ir tie cilvēki, kas var izmainīt pasauli, jo viņi tiešā veidā iedarbojas uz jau­nāko paaudzi. Labs skolotājs var padarīt pasauli labāku.»

Labā skolotāja tēlu kopīgiem spēkiem izveidoja Rīgas pilsētas Pļavnieku ģimnāzijas audzēkni Vladislavs Grabina (16) un Vladislavs Furgins (16).

«Pats galvenais, viņam jābūt saprotošam un objektīvam. Skolo­tājam jājūtas garīgi jaunam, lai viņš varētu saprast jauniešus. Jāpiemīt labai humora izjūtai. Lai strādātu par skolotāju, noteikti jāmīl bērni. Nedrīkst saniknoties par katru sīku­mu — jābūt savaldīgam. Un, pats par sevi saprotams, gudram.»

Vl|a Stepiņa (20), Latvijas Universitātes Filoloģijas fakul­tātes 3. kursa studente:

«Labs pasniedzējs ir tāds, kuru ciena. Visai viņa būtībai — skatie­nam, izskatam, kustībām -jāizsta­ro maigums, kas parāda, ka viņš ir gatavs tevi uzklausīt, ka no viņa nav jābaidās. Bet viņam tomēr ir jābūt valdniekam, kura prasības vi­si respektē. Skolotājam ir jāmāk iedegt tevī tā dzirkstelīte, kas rosi­na mācīties.»

Sanita Mažacka (21), Latvi­jas Kultūras akadēmijas 2. kur­sa studente:

«Viņam jāiesaista mācību pro­cesā visi: jāorganizē darbs grupās, jāveido dialogs ar auditoriju. Ja pa­sniedzējs visu lekciju monotoni stāsta, studenti drīz vien zaudē in­teresi. Labs pasniedzējs pat visgar­laicīgākajā tematā spēj atrast kādu rozīnīti, ar ko piesaistīt. Pasniedzē­jam jābūt kā draugam. Tad ir kauns uz lekciju ierasties kā baltai lapai. Viņa pozitīvā attieksme ir spēcīgs stimuls mācīties un pierā­dīt sevi. Bet noder arī stingra roka. Lai gan tāds pasniedzējs dažreiz liekas visbriesmīgākais cilvēks pa­saulē, pēc laika tu tomēr secini -pūles ir nesušas augļus.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu