Piena produkti – ar dabīgu garšu (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) ikgadējā piena produktu novērtēšana kļūst aizvien sarežģītāka, taču augstāko novērtējumu iegūst tie uzņēmumi, kas spēj iepirkt no zemniekiem augstākas kvalitātes pienu un saražo produktus ar dabīgu garšu.

Uzvar dabīgums

"Latvijas Avīze" jau rakstīja, ka augusta nogalē LPCS organizētajā biezpiena un biezpiena izstrādājumu novērtēšanā sarežģījumi radās pat profesionālu degustatoru komandai. Viņiem bija jāizšķiras ne tikai par to, kurš no daudzajiem un dažādajiem biezpiena produktiem ir garšā sabalansētākais un izskatā apetītlīgākais, bet arī par to, vai atsevišķus produktus, kam piejaukts klāt, piemēram, jogurts, vispār būtu vērtējams biezpiena produktu konkursā. Jāpiebilst, ka smagais degustācijas darbs notiek, degustētājiem nezinot iesūtīto paraugu ražotājus.

Pagājušās nedēļas beigās LPCS degustatoru komanda tikās atkal. Šoreiz – lai atklātu slepenās aploksnes ar uzvarētāju nosaukumiem jeb noskaidrotu labākos biezpiena produktu ražotājus. Pie reizes tika veikts otrais degustācijas etaps – tika izvērtēti sviesta un piena tauku pastu konkursam iesūtītie paraugi.

Noskaidrojot biezpiena produktu uzvarētājus, nācās secināt – lielu pārsteigumu nav. Biezpiena desertu vērtējumā, kā jau bija paredzams, labākie bija a/s "Smiltenes piens" un piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība (PKS) "Straupe" ražojumi. Galvenokārt tādēļ, ka piedāvā produktus ar dabīgu garšu, bez krāsvielām, konservantiem un citām pārtikas piedevām. Turklāt šo produktu ražošanā ielikts rūpīgs roku darbs.

Tikpat paredzams bija glazēto biezpiena sieriņu novērtējums – pirmās vietas ieņēma a/s "Rīgas piensaimnieks", kas ar gadiem savas "firmas" preces – biezpiena sieriņa "Kārums" – ražošanu nostabilizējis teju līdz pēdējai iespējai. Turklāt neviens cits ražotājs tirgū nepiedāvā 13 dažādu garšu sieriņu veidus.

Biezpiena novērtējumā labākie izrādījās tie ražotāji, kas nodrošinājuši augstas kvalitātes piena piegādi.

Sviests – aizvien labāks

Pēc biezpiena konkursa uzvarētāju atklāšanas degustētāji ķērās pie sviesta vērtēšanas. Šoreiz darbiņš bija vieglāks nekā citus gadus – šogad novērtējumam bija iesniegti tikai septiņi sviesta un četri piena tauku pastas jeb tautā agrāk pazīstamā lauku sviesta paraugi. Šogad LPCS atteicās no piena un augu tauku maisījuma degustēšanas. LPCS standartizācijas daļas vadītāja Valda Treimane saka – tas nav īsti piena produkts.

"Sviestu ražo aizvien mazāk. Nav izdevīgi. Pircēji vairāk iecienījuši vieglāk smērējamos margarīnus un piena un augu tauku maisījumus. Šie produkti ir nedz labi, nedz slikti, tie ir ērti. Bet tas nav sviests," saka V. Treimane.

Tagad degustētāji gluži vai ar nostalģiju atceras, ka vēl pirms dažiem gadiem nācās izgaršot 50 un vairāk paraugus.

Vērtējot paraugus, degustētāji lūkoja gan sviesta izskatu, gan konsistenci, gan garšu. Tai jābūt tīrai, bez jebkādām lopbarības, piedeguma, eļļainām vai citāda veida piegaršām. Ar nelielām niansēm visi sviesta veidi tika atzīti par labiem. Tiesa, nianses, kaut nelielas, tomēr garšā bija jūtamas. Tas arī deva iespēju noteikt, kurš labāks.

Galavērtējums, atklājot labākā parauga ražotāju, degustētājus pārsteidza. Līdz šim bija pieredzēts, ka pirmās vietas sviesta vērtējumā ieņem Vidzemes vai Rīgas ražotāji. Latgales puses piensaimnieku prece ierasti garšā mazliet atpaliek. Tur pie vainas pamatā ir fakts, ka Latgalē piens tiek vākts no daudzām mazām saimniecībām, kas ne vienmēr spēj nodrošināt stabilu augstu izejvielas kvalitāti, kas iespaido produkta garšu. A/s "Krāslavas piens", radot teju ideālas garšas saldkrējuma sviestu, izdevās pierādīt, ka latgalieši spēj šo ieskatu mainīt.

Savukārt piena tauku pastu vērtējumā labākais bija "Rīgas piensaimnieks", no kura piešķirto punktu skaita ziņā nedaudz atpalika PKS "Straupe".

Vaicāta, kādēļ agrāk zināmo lauku sviestu, kur piena tauku saturs ir līdz 80%, bet ūdens – līdz 25%, nācās pārdēvēt par piena tauku pastu, V. Treimane saka – to prasa ES. Eiropā pieņemts, ka par sviestu drīkst saukt produktu, kur piena tauku saturs ir, sākot no 80%. Patērētāju nedrīkstot maldināt, piedāvājot nedaudz liesāku sviestu, tas jāsauc par pastu.

***

Biezpiena produktu novērtējums, maksimālais punktu

skaits – 140*, biezpiena desertu novērtējums, 18 paraugi.

1. vieta. A/s "Smiltenes piens", biezpiena torte "Vilinājums", 138 punkti. Meistare Baiba Cera.

2. vieta. PKS "Straupe", saldais biezpiena krēms ar rozīnēm, 138 punkti. Meistare Gunta Tetere.

2. vieta. A/s "Limbažu piens", biezpiena torte "Pasaka", 138 punkti. Meistare Iveta Kukuka.

3. vieta. A/s "Lazdonas piensaimnieks", rupjmaizes kārtojums "Princis", 136 punkti. Meistare Svetlana Erdmane.

3. vieta. A/s "Smiltenes piens", biezpiena torte "Koķete", 136 punkti. Meistare Baiba Cera.

Ceturto vietu ieņēma a/s "Valmieras piens", biezpiena deserts, 135 punkti, tālākais vietu sadalījums ar punktu skaitu no 130 līdz 134 – a/s "Rīgas piensaimnieka" vieglie biezpiena jogurta krēmi ar dažādām garšām un biezpiena krēms "Sports" ar dažādām garšām, kā arī a/s "Valmieras piens", a/s "Smiltenes piens" un a/s "Latgales piensaimnieks" saldie biezpiena krēmi.

Glazēto biezpiena sieriņu novērtējums, vietu secība tiks atklāta izstādes "Riga Food" laikā, 18 paraugi.

A/s "Rīgas piensaimnieks", biezpiena sieriņš "Kārums" ar vaniļu. Meistare Natālija Ozola.

A/s "Rīgas piensaimnieks", biezpiena sieriņš "Kārums" ar šokolādes gabaliņiem. Meistare Natālija Ozola.

A/s "Rīgas piensaimnieks", biezpiena sieriņš "Kārums" ar rozīnēm. Meistare Natālija Ozola.

4. – 6. a/s "Rīgas piensaimnieks", "Kārums" ar sukādēm, 137 punkti.

4. – 6. a/s "Rīgas piensaimnieks", "Kārums" ar riekstiem, 137 punkti.

4. – 6. a/s "Rīgas piensaimnieks", "Kārums" ar ābolu un kanēļa garšu, 137 punkti.

7. – 8. a/s "Rīgas piensaimnieks", "Kārums" ar kokosa skaidiņām, 136 punkti.

7. – 8. a/s "Rīgas piensaimnieks", "Kārums" ar dzērvenēm, 136 punkti.

9. – 13. a/s "Rīgas piensaimnieks", "Kārums" ar karameles glazūru, 134 punkti.

9. – 13. a/s "Zemgales piens", biezpiena sieriņš ar kivi un ērkšķogām, 134 punkti.

9. – 13. a/s "Zemgales piens", biezpiena sieriņš ar ķiršu pildījumu, 134 punkti.

9. – 13. a/s "Zemgales piens", biezpiena sieriņš ar aprikožu pildījumu, 134 punkti.

9. – 13. a/s "Rīgas piensaimnieks", "Kārums" ar marcipānu, 134 punkti.

14. a/s "Preiļu siers", biezpiena sieriņš ar vanilīnu, 131 punkts.

15. – 16. a/s "Rīgas piensaimnieks", "Kārums" ar citrona glazūru, 130 punkti.

15. – 16. a/s "Rīgas piensaimnieks", "Kārums" ar zemeņu glazūru, 130 punkti.

17. a/s "Rīgas piensaimnieks", "Kārums" ar kivi glazūru, 128 punkti.

18. a/s "Preiļu siers", biezpiena sieriņš ar kakao, 126 punkti.

Biezpiens ar tauku saturu līdz 9%, 3 paraugi.

1. vieta. A/s "Valmieras piens", biezpiens ar 5% tauku saturu, 140 punkti, meistare Dace Bratuškina.

2. vieta. A/s "Lazdonas piensaimnieks", "Lauku biezpiens", 139 punkti. Meistare Svetlana Erdmane.

3. vieta. A/s "Valmieras piens", "Jaunais biezpiens", 129 punkti. Meistare Marija Ramane.

Vājpiena biezpiens ar tauku saturu līdz 0,5%, vietu secība tiks atklāta izstādes "Riga Food" laikā, 10 paraugi.

A/s "Smiltenes piens", vājpiena biezpiens "Lauku". Meistare Baiba Cera.

A/s "Talsu piensaimnieks", "Talsu biezpiens – vājpiena". Meistare Lilija Afoņina.

A/s "Limbažu piens", vājpiena biezpiens "Rasa". Meistare Lilija Budeviča.

Sāļie biezpiena izstrādājumi, 2 paraugi.

1. vieta. A/s "Lazdonas piensaimnieks", sāļais biezpiena krēms, 135 punkti. Meistare Svetlana Erdmane.

2. vieta. PKS "Straupe", pikantais biezpiena sviests, 135 punkti. Meistare Gunta Tetere.

Sviesta novērtējums, maksimālais punktu skaits 160*

Saldkrējuma un skābkrējuma sviests ar tauku saturu līdz 82,5%

1. vieta. A/s "Krāslavas piens", 160 punkti.

2.vieta. A/s "Rīgas piensaimnieks", 159 punkti.

3. vieta. A/s "Rīgas piena kombināts", 159 punkti.

4. A/s "Valmieras piens", 157 punkti.

5. A/s "Rīgas piena kombināts" (sviests ar sāls piedevu), 155 punkti.

6. A/s "Cesvaines piens", 151 punkts.

7. A/s "Lazdonas piensaimnieks", 136 punkti.

Piena tauku pasta

1. vieta. A/s "Rīgas piena kombināts", piena tauku pasta "Rasa", 159 punkti.

2. vieta. PKS "Straupe", 155 punkti.

3. vieta. A/s "Valmieras piens", 151 punkts.

4. A/s "Rīgas piena kombināts", lauku piena tauku pasta "Limbažu piens", 149 punkti.

* Vienādu punktu skaita gadījumā augstāka vieta pirmo triju vietu sadalē tiek piešķirta tam produktam, kam degustatori piešķīra augstāku punktu skaitu garšas vērtēšanā, mazāk nozīmīga – konsistence un izskats.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu