Plakstiņu otrā jaunība (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Laiks savas pēdas mēdz atstāt uz ķermeņa dažkārt arī ātrāk, nekā to gribētos. Acu plakstiņu noslīdējuma vai pietūkuma dēļ skatiens kļūst drūms un pauž nogurumu pat tad, ja dvēseles noskaņojums ir gluži pretējs. Tāpēc vērts apsvērt un izzināt, kā šajā gadījumā var līdzēt plastiskās ķirurģijas operācija.

Kā skaidro plastikas ķirurgs Jānis Zaržeckis, laikam ejot, āda noveco un zaudē savu elastību, tādēļ uz visām ķermeņa daļām parādās lieks ādas daudzums. Visizteiktāk tas pamanāms tieši uz sejas. Acs augšējā plakstiņa ādas noslīdējuma ietekmē uz plakstiņa veidojas lieka ādas kroka, kas pamazām kļūst lielāka un ar laiku var pieskarties skropstām. Skatiens kļūst it kā noguris un bēdīgs. Ja acis ir mazas, plakstiņu noslīdējums to vizuāli pastiprina.

Savukārt zem acīm veidojas pietūkuma maisiņi. No rītiem tie ir lielāki, dienā mazāk izteikti, taču, laikam ejot, nekad nepazūd pavisam. Abu šo vizuālo defektu veidošanos iespējams aizkavēt un mazināt ar dažādu kosmētisko līdzekļu palīdzību, kā arī stingrāk sekojot veselīga dzīvesveida vadlīnijām. Taču pilnībā likvidēt šo problēmu ir tikai plastiskās ķirurģijas spēkos, veicot vienu no vispieprasītākajām plastiskajām operācijām – bleferoplastikas operāciju acu plakstiņiem. To veic arī gadījumos, kad nepieciešams koriģēt iedzimtu defektu. Piemēram, ja acs plakstiņš grūti ceļas uz augšu, tiek saīsināts par to atbildīgais muskulītis, kā arī tiek noņemta liekā āda.

Rētas pazūd ātri

Bleferoplastikas operācija ilgst mazāk nekā stundu, tā tiek veikta, iepriekš izdarot vietējo vai vispārējo anestēziju, vai arī tās kombinējot. Operācijas laikā tiek noņemta liekā āda un tauku veidojumi, kas veicina pietūkuma veidošanos. Griezumi tiek slēgti ar kosmētisko šuvju palīdzību 3 – 4 milimetrus no plakstiņa malas. Virsū tiek uzlikts plāksteris, un pacients tajā pašā dienā var doties mājās. Kā norāda Jānis Zaržeckis, šī ir viena no tām plastiskajām operācijām, pēc kuras rētas sadzīst visātrāk – ceturtajā dienā var noņemt šuves, un jau pēc nedēļas cilvēks var atgriezties ierindā. “Pieredze liecina – ja sākumā šuvju līnijas izskatās kā tikko manāmas krunciņas, tad pēc gada vispār nevar noteikt, ka plakstiņu operācija kādreiz ir veikta,” stāsta ķirurgs.

Veicot izvēli par labu plastiskajai operācijai, ir jārēķinās ar to, ka arī šī operācija, tāpat kā jebkura cita, teorētiski ir saistīta ar zināmu risku, ko var attiecināt uz narkozes iedarbību, iespējamu alerģijas vai šuvju iekaisuma veidošanos. Taču, kā uzsver speciālists, tā nav operācija, kas rada problēmas, – tā risina problēmas. Viņš arī brīdina, ka pēcoperācijas pirmajās dienās operēto zonu klās zilumi un neliels pietūkums, taču šie defekti līdz ar rētu sadzīšanu drīz vien izzudīs.

Mīti un patiesība

Bleferoplastikas operācija ļauj nedēļas laikā būtiski uzlabot savu izskatu – āda ap acīm kļūst kā jaunībā. Kā atzīst Jānis Zaržeckis, šajā ziņā ļoti daudz kas atkarīgs no ķirurga meistarības, jo plastisko ķirurģiju savā ziņā var uzskatīt par mākslu: “Ja operāciju veic pareizi, tad bieži vien ne radinieki, ne draugi nevar pateikt, ka operācija ir izdarīta, un neviens nejautā: “Kas tev ar acīm noticis?” Pamana operācijas radīto efektu: “Klau, tu labi izskaties!”

Plakstiņu korekcijas iespējas saista kā sievietes, tā arī vīriešus. “Ieteicamais vecums, kad tās veikt, nav noteikts. Svarīgi izvērtēt problēmu – ja tā tiešām pastāv, tad to var labot, ja tās nav – tad arī nav ko labot.” Ilgu gadu praksē ķirurgam nācies saskarties arī ar dažādiem mītiem, kuru pamatā ir nedrošība un bailes par operācijas galarezultātu. “Ir dzirdētas bažas par to, ka acis paliks pavisam citādas, sev neraksturīgas, piemēram, kā ķīnietim. Taču tās katram paliek tieši tādas, kādas ir,” apstiprina speciālists.

Kopā – uz vieniem vārtiem

Jānis Zaržeckis piekrīt – būtiski, lai starp ārstu un pacientu veidotos labs psiholoģiskais kontakts un savstarpēja uzticēšanās. “Ārstam jāspēj paredzēt, vai pacients pēc operācijas jutīsies pilnībā apmierināts. Var gadīties, ka ar šīs korekcijas palīdzību viņš vairāk vēlas atrisināt psiholoģiskas dabas problēmas, “iesist pavisam citos vārtos”, kādi gūstami, izmantojot mediķa spēkus. Tad tas jāliek skaidri saprast, lai vēlāk nesekotu vilšanās.”

Augšējo vai apakšējo acu plakstiņu operācijas cena ir Ls 400 – 500, visu plakstiņu kopā – Ls 600 – 700. Pēc desmit gadiem plakstiņu noslīdējums un pietūkums var parādīties atkal, taču, kā apliecina ķirurgs, bieži vien izdarīt atkārtotu operāciju nav nepieciešams.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu