Bušs kritizē Krievijas naftas magnāta Hodorkovska notiesāšanu (3)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Džordžs Bušs otrdien kritizēja Krievijas naftas magnātam un Kremļa izaicinātājam Mihailam Hodorkovskim piespriesto deviņu gadu cietumsodu, izsakot pieņēmumu, ka tas bijis nolemts jau iepriekš.

Bušs atbildēja uz žurnālista jautājumu preses konferencē Baltajā namā, taču atteicās atklāt, vai viņš domā, ka Hodorkovskis notiesāts tāpēc, ka viņš radījis politiskus draudus. Bijušais Krievijas visbagātākais cilvēks un bijušais naftas kompānijas "Jukos" vadītājs "tika vispirms ieslodzīts cietumā un tad tiesāts", teica Bušs. Viņš teica, ka esot paudis bažas par šo lietu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, ar kuru viņš tikās maija sākumā. "Es viņam paskaidroju, ka šeit jūs tiekat uzskatīts par nevainīgu, kamēr nav pierādīta jūsu vaina, bet mums - vismaz cilvēkiem manā administrācijā - šķiet, ka viņš tika uzskatīts par vainīgu jau pirms tiesas," sacīja Bušs un piebilda, ka būtu interesanti redzēt, vai Hodorkovskis pārsūdzēs šo spriedumu. Hodorkovska 11 mēnešus ilgā prāva Maskavā beidzās otrdien, kad viņam tika pasludināts deviņu gadu cietumsods par krāpšanu, līdzekļu piesavināšanos un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas kā noziedzīgas bandas loceklim. Viņš tika nosūtīts uz vidēji stingra režīma darba koloniju. Hodorkovskis savā paziņojumā uzsvēra, ka viņa liktenis "tika izlemts Kremlī". Lēš, ka viņa personīgā bagātība sasniedz aptuveni 15 miljardus ASV dolāru (8,5 miljardi latu). Speciālo uzdevumu vienība apcietināja Hodorkovski 2003.gada 25.oktobrī Sibīrijā un nogādāja Maskavā, lai viņš atbildētu uz apsūdzībām par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, krāpšanu un līdzekļu piesavināšanos kopš 1994.gada. Juridiskais uzbrukums Hodorkovskim sākās, kad viņš sāka finansēt opozīcijas partijas un lobēt parlamentā privātu naftas vadu būvi, kas sagrautu valsts eksporta monopolu. Daži viņu uzskatīja arī par iespējamo prezidenta amata kandidātu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu