Latvijā sāk zelt medicīniskais tūrisms (20)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms vairākiem gadiem tūristi, braucot uz Latviju, ņēma līdzi minerālūdens pudeles un pārtiku, baidoties šeit dabūt kādu infekciju. Tagad situācija ir pilnīgi mainījusies – šobrīd ārvalstu viesi ir gatavi Latvijas mediķiem uzticēt pašu dārgāko – savu veselību. Katru gadu Latvijā ierodas aizvien vairāk tūristu, kuriem ir tikai viens ceļojuma galamērķis – ārsta kabinets.

Pacientu migrācija pasaulē nav nekas jauns, un tai pat izdomāts īpašs nosaukums – medicīniskais tūrisms. Pēdējo gadu laikā tas ar plašu soli ienāk arī Latvijā. Rietumvalstu tūristu pieplūdums ārstu kabinetos vērojams daudzās Austrumeiropas valstīs. Kopš Latvija iestājusies Eiropas Savienībā, ārvalstu pacientu skaits šeit palielinājies vairākkārt. Eksperti atzīst, ka šādu tendenci visvairāk veicina medicīnas pakalpojumu zemās cenas.

Māris Rēvalds, Veselības aprūpes darba devēju asociācijas valdes priekšsēdētājs: „Medicīnas pakalpojumiem Latvijā, salīdzinot ar attīstītām Rietumu valstīm, ir vidēji no 3 līdz 10 reizēm zemākas cenas, 3 reizes zemākas tās mēdz būt kaut kur skaistumkopšanas sektorā un līdz 10 reizēm, ja runājam par īsti lielo medicīnu.”

Report.: Tomēr svarīga ir ne tikai cena, diez vai kāds rietumnieks labprāt uzticētu veikt acu operāciju Ostapa Bendera klīnikā Krievijas nomalē, kaut par to būtu jāmaksā vien desmit dolāri. Svarīga nenoliedzami ir arī kvalitāte, ko Latvijas mediķi spēj piedāvāt, tādā veidā nodrošinot vislabāko reklāmu.

Jānis Zaržeckis, plastikas ķirurgs: „Šeit cilvēki atceļo vai nu biznesa dēļ, vai uzzinot par klīnikas labo reputāciju, un tad viņi atnāk uz operāciju, aizbrauc mājās un par to neklusē, sakot – jūs redzat, kā es izskatos, un uzminiet, cik es samaksāju. Un brauc atkal nākamie. Mēs neesam iztērējuši reklāmai nevienu santīmu.

Report.: Visbiežāk ārzemnieki Latvijā izvēlas zobārstniecības, plastiskās ķirurģijas un ginekoloģijas pakalpojumus, jo šajās jomās cenu atšķirība ir vislielākā. Latvijā ārzemniekiem veic arī acu lāzerķirurģijas operācijas, operē vēnas un pārstāda nieres. Uz Latviju ārstēties brauc arī citu valstu narkomāni.

Māris Rēvalds: „Tas šobrīd notiek, varbūt bez tik lielas reklāmas, jo šiem cilvēkiem ir ļoti svarīga anonimitāte un tas, ka viņus nepazīst, ka viņi dodas uz valsti, kur neviens neuzzinās, ka viņiem ir šāda problēma.”

Report.: Uz Latviju ārstēties dodas visdažādāko valstu pārstāvji.

Jānis Zaržeckis: „Pirmā vietā no ASV, daudzi brauc no Eiropas - Itālijas, Vācijas, Zviedrijas. Vistālākais pacients, kas mūsu klīnikā ir bijis, - no Austrālijas.”

Fēlikss Lūkins, acu un sejas lāzerķirurģijas klīnikas acu ārsts ķirurgs: „Visvairāk tie ir no Eiropas valstīm cilvēki un no Izraēlas, kas brauc uz operācijām.”

Voldemārs Lejiņš, ginekologs: „Es nodarbojos arī ar ārpusķermeņa apaugļošanas operācijām, un mums ir bijuši pacienti no Amerikas, Austrālijas, no Dānijas, Zviedrijas, Somijas, un es varu skaitīt vēl un vēl, bet gribu uzsvērt, ka aizvien vairāk pacientu tiešām brauc no Eiropas Savienības valstīm, bet ir vēl kāda tendence, par ko es baidos, – aizvien biežāk ārstiem tiek piedāvāts strādāt Eiropas klīnikās.”

Report.: Šī tendence tiešām rada bažas, īpaši tāpēc, ka ārsti ilgo un sarežģīto studiju dēļ ir visgrūtāk atjaunojamais cilvēkresurss. Medicīnas tūrisms ir viens no variantiem, kā nodrošināt lielāku mediķu atalgojumu un panākt ārstu palikšanu Latvijā. Vienlaikus tas veicina medicīnas pakalpojumu cenu celšanos un arī Latvijas pacientu migrēšanu vēl tālāk uz austrumiem.

Māris Rēvalds: „Šī tendence ir guvusi turpinājumu, un ļoti daudzi Latvijas iedzīvotāji diemžēl brauc uz Krieviju, piemēram, operēt acis.”

Report.: Vienlaikus medicīnas tūrisms valstij ir tikpat izdevīgs kā pārējie tūrisma veidi, un pēdējā laikā Latvija to nolēmusi sākt veicināt arī valstiskā līmenī.

Uldis Vītoliņš, tūrisma attīstības valsts aģentūras direktors: „Mēs esam paredzējuši jau šā gada beigās izdot materiālus, kurā mēs reklamēsim iespējas Latvijā uzlabot savu veselību un ārstēties. To mēs darīsim jebkurā gadījumā, un to mēs esam sākuši darīt.

Report.: Gan paši mediķi, gan tūrisma jomas speciālisti ir pilnīgi pārliecināti, ka medicīnas tūristu Latvijā kļūs aizvien vairāk un šī tendence turpināsies līdz brīdim, kad Latvijas medicīnisko pakalpojumu cenas sasniegs Eiropas līmeni.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu