Juris Žuravļovs — spēlmanis vai bīstams aprēķinātājs? (24)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nupat aizvadīto pašvaldību vēlēšanu lielākā pārsteiguma autors Rīgā neapšaubāmi ir saraksta politiskā patriotiskā apvienība Dzimtene, Latvijas Sociālistiskā partija veidotājs un idejiskais tēvs Juris Žuravļovs. Viņa veidotais saraksts ieguva 11,5% rīdzinieku balsu.

Grūti pateikt, vai vēlētājus ietekmēja nostalģiskas atmiņas par "labajiem laikiem" Padomju Savienībā, deputātu kandidātu sociālās palīdzības programma iedzīvotājiem vai tieši tās pēdējās rindās rakstītais: "Neticiet tiem, kas sevi pirms vēlēšanām dēvē par kreisajiem, bet darbojas kā visīstākie labējie politiskie spēki un nacionālisti! Mēs zinām, kā var, un protam veikt to, ko solām! Mūsu komandā ir pēdējo 45 gadu laikā rīdzinieku atzītais labākais Rīgas mērs — Alfrēds Rubiks!" Tiesa, pats idejas autors gan nevarēja kandidēt uz vietu Rīgas Domē, jo 2000. gada septembrī Augstākās tiesas Civillietu palāta nolēma par Latvijas pilsonības, kuru Juris Žuravļovs bija ieguvis 1993. gada 4. maijā, atņemšanu un viņa pilsoņa pases anulēšanu. Jāatzīst, ka ievērību guvušais saraksts ticis veidots visai viltīgi — pirmais numurs ir A. Rubiks, kas gan ir Arturs, nevis Alfrēds. Arī Žuravļovi tajā ir divi, un Jura Žuravļova sieva Marika pēc provizoriskajiem rezultātiem ir kļuvusi par Domes deputāti. Sarakstā ir sastopami arī tādi vairāk vai mazāk pazīstamu cilvēku vārdi kā Viktors Kalnbērzs, Modris Lujāns un Jānis Misa, arī eiroskeptiķis Normunds Grostiņš, kas ne reizi vien aicinājis glābt Latviju no Eiropas jūga. Savukārt par veiksmīgās idejas autoru zināmākie fakti ir, ka viņš ir radiostacijas PIK 100 FM kontrolpaketes īpašnieks, galvenā persona kompānijā "Marika", kuras galvenais rūpals ir valūtas maiņa un dārgmetālu uzpirkšana (kompānijas prezidente ir Žuravļova sieva), un vēl pirms dažiem gadiem bija pamanījies iekļūt arī Latvijas miljonāru sarakstā. Veiklais politikas spēlētājs dzimis 1957. gadā Bauskā, beidzis Fizkultūras institūtu un kādu laiku studējis arī Universitātē — juristos. Sākoties pārmaiņu laikiem, 1991. gadā Žuravļovs kļuva par ģenerāldirektoru finanšu un trasta kompānijā Marika, bet vēl pēc pieciem gadiem kļuva par īpašnieku šūšanas fabrikai Marika un nedaudz vēlāk ieguva arī jau minēto radiostaciju. Politikā Žuravļovs iesoļoja 1997. gadā, kad viņš tika ievēlēts par Rīgas Domes deputātu no Nacionālā Progresa partijas saraksta. Pēc diviem gadiem viņš tika ievēlēts par jaundibinātās Labklājības partijas priekšsēdētāju, no kuras vēl pagaidām esošajā Domē tika ievēlēti divi deputāti. Nevar noliegt, ka Žuravļova izteikumi ir vienkārši, visiem saprotami un lielākoties izraisa jautrību, tomēr reizēm viņš mazliet atgādina pašmāju maziņu Žirinovski. Vai Juris Žuravļovs ir nopietns un vērā ņemams politikas spēlētājs, rādīs laiks. Šobrīd vēl grūti pateikt, kas ideoloģiski no malas vadīs Domē ievēlēto visai raibo kompāniju.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu