Piectonnīgie lielgabali iedveš bijību (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nesen 34. Daugavpils artilērijas zemessardzes bataljons saņēma četrus lietotus 100 mm kalibra lielgabalus. Draudīguma un kaujas pielietojuma efektivitātes ziņā tos nevar salīdzināt, piemēram, ar tankiem vai lidmašīnām, taču gandrīz piecas tonnas smagie lielgabali iedveš bijību.

Varenais "kanons" Artilērijas bataljona štāba priekšnieks, komandiera pienākumu izpildītājs kapteinis Gunārs Vizulis pastāstīja, ka bijušais 34. zemmesardzes kājnieku bataljons tika apvienots ar Ādažu artilērijas divīziju pērnā gada jūlijā. Tāpēc papildus parastajiem šaujamieročiem, kas jau bija artilēristu rīcībā, tika iegādāti Čehijā ražotie 100 mm lielgabali K-53 un 120 mm mīnmetēji, taču to bataljonā pagaidām nav. Burts "K" lielgabala nosaukumā nozīmē "kanons", bet skaitlis 53 -- ieroča izstrādāšanas gadu, taču šī modeļa sērijveida ražošana sākās septiņdesmito gadu vidū. Lietotie lielgabali nespīd kā jauni, taču tiem ir vairākas neapstrīdamas priekšrocības: tie ir tehniski pārbaudīti, daudzkārt izmēģināti mācību un kaujas šaušanas apstākļos un, pats galvenais, lielgabali ir piešauti. "Kanona" teorētiskai un praktiskai apguvei bataljonā ir speciāla programma, kuru lielgabala apkalpe sāks apgūt jau pavasarī. Trīsdesmitgadīgais kapteinis Vizulis ir pietiekami pieredzējis artilērists, kaut gan kara akadēmiju pabeidzis kājnieku vada komandiera specialitātē. 1997. gadā Vācijā viņš, ieguvis artilērista izglītību, pārkvalificējās par lielgabalnieku. Pēc trim gadiem savas zināšanas un iemaņas virsnieks nostiprināja praksē Vācijā. Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos viņš dienē kopš 1993. gada. Precējies, audzina divus bērnus. Var aizšaut līdz Ilūkstei Lielgabalu taktiskie un tehniskie rādītāji ir iespaidīgi. 32 kilogramus smagā šāviņš maksimālais lidojuma attālums ir 21 kilometrs, efektīvi šaut var rādiusā līdz 18 kilometriem. Tādējādi šāviņš, kas no "kanona" izšauts Daugavpilī, varētu aizlidot līdz Ilūkstei vai citai apdzīvotai vietai, kas atrodas tādā pašā attālumā, un veiksmīgi trāpīt mērķī. Lielgabalu šaušanas ātrums, atkarībā no apkalpes sagatavotības pakāpes, ir 6--8 šāvieni minūtē. Septiņu cilvēku apkalpē ir komandieris, tēmētājs, 4 speciālisti, kuri padod šāviņu un šauj, kā arī šoferis automašīnai "Volvo", kura velk lielgabalu, kas sver 4 tonnas 600 kg. Perspektīvā plānots sagatavot vēl vairākas lielgabalu apkalpes. Kā teica kapteinis Vizulis, kamēr bāzē nebūs radīti nepieciešami apstākļi "kanonu" glabāšanai, uzturēšanai un apkalpošanai, gatavot liekas apkalpes nav ekonomiski lietderīgi, jo tas maksā dārgi. Pēc NATO standarta Vingrināties šaušanā artilēristi var vienīgi Ādažu poligonā, kur ir līdzīgi ieroči. Taču, ja vajadzēs šaut ar saviem lielgabaliem, bataljons var tos aizvest uz Ādažiem ar saviem vilcējiem. Kā teica Gunārs Vizulis, tuvākajos piecos gados Nacionālie bruņotie spēki iegādāsies modernākus ieročus, kas atbilst NATO standartiem. 23. aprīlī Vienības laukumā 34. artilērijas zemessardzes bataljons svinēs Nacionālo bruņoto spēku dienu. Tiks demonstrēta bruņojumā esošā tehnika un ieroči un starp tiem vienu no vadošajām vietām, protams, ieņems draudīgie "kanoni".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu