Vai LPP stāvēs pieturā un sals kopā ar invalīdiem? (42)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šoreiz politiskajā spēlē savus spēkus pārbaudīja pārstāvji no TB/LNNK un LPP. Tika diskutēts par diviem jautājumiem – dārgajām autostāvvietām Rīgas centrā un invalīdu problēmām pilsētas sabiedriskajā transportā.

Šoreiz spēlē „Par ko balsot?” piedalījās divas partijas – LPP un TB/LNNK.

TB/LNNK kapteine - Anita Gaigala, komanda - Viktors Jaksons, Helmi Stalte, Juris Vinķelis, Ivans Zizevskis.

LPP kapteinis - Andris Ameriks, komanda - Alberts Ludviks, Irina Pētersone, Jānis Zaržeckis, Juris Radzēvičs.

Šoreiz politiķi no TB/LNNK un LPP mēģināja rast risinājumu problēmām ar auto novietošanu pilsētas centrā un invalīdu problēmām sabiedriskajā transportā.

Pirmais raunds – „Puse algas par autostāvvietu”

Ko darīt cilvēkiem, kuri ikdienā Rīgā izmanto maksas autostāvvietas? Kad pilsēta parūpēsies par visiem pieejamām stāvvietām pilsētas centrā?

Auto novietošana Rīgas centrā mēnesī izmaksā desmitiem latu. Krista strādā reklāmas jomā, viņas darbavieta atrodas Rīgas centrā. Tā kā ikdienā jaunā sieviete ļoti daudz pārvietojas ar auto, viņai regulāri jāsaskaras ar problēmu – kur novietot savu auto. Tās autostāvvietas, kuras ir bezmaksas, vienmēr ir pilnas. Ikdienā novietot auto maksas stāvvietā ir ļoti dārgi. Krista ir aprēķinājusi, ka katru dienu viņa par autostāvvietu tērē aptuveni divus latus.

Viņa labprāt katru dienu neizmantotu savu auto, bet ikdienā ļoti daudz jābrauc no viena pilsētas gala uz otru, tādēļ Krista nevar izmantot sabiedrisko transportu. Darbavieta neatmaksā autostāvvietu, jo uzņēmumā strādā ļoti daudz cilvēku un visiem atmaksāt to nebūtu iespējams.

Kā deputātu kandidāti palīdzētu atrisināt šo problēmu? Kas viņuprāt būtu labākais šīs situācijas risinājums?

TB/LNNK pārstāve Anita Gaigala ieteiktu aprunāties ar darba devēju, lai Kristai tiktu apmaksāta stāvvieta. Nākotnē birojs esot jāpārceļ uz citu vietu, jo visām iestādēm nav jāatrodas centrā. Lai gan šobrīd Krista nevar izmantot sabiedrisko transportu, A.Gaigala ieteiktu jaunietei apsvērt iespēju nākotnē izmantot sabiedrisko tarnsportu vai velosipēdu.

A. Ameriks uzskata, ka labākais risinājums būtu šāds: „Šķiet, ka nākotnē stāvvietas lētākas nepaliks, ar laiku tās paliks tikai dārgākas. Labprāt Kristu redzētu uz motorollera. Arī es meitenei ieteiktu aprunāties ar darba devēju, lai apmaksā kaut nelielu daļu no šiem autostāvvietu izdevumiem. Jāizmanto pazeme, tā ir vienīgā iespēja, kā vismaz censties atrisināt šo problēmu, uz augšu celt vairs neko nevar, tādēļ auto novietošanai jāizmanto pazeme.”

Otrais raunds – „Invalīds 10 grādu salā stundām gaida autobusu”

Raimonds ir invalīds. Jaunietis nevar iekļūt visos pilsētas sabiedriskajos transportos. Tie autobusi, kuri ir aprīkoti ar speciāli invalīdiem piemērotiem apstākļiem, nevar normāli piebraukt pie pieturām, lai autobusa vadītājs varētu nolaist platformu. Uz studiju Raimonds atbrauca ar taksometru, jo, gaidot sabiedrisko transportu, nevar zināt, cikos cilvēks nokļūs sev vēlamajā vietā. Raimonds uzskata, ka viena no problēmām ir - sabiedriskā transporta sarakstā nav atzīmēts, kuri autobusi ir aprīkoti tā, lai tajā var iekļūt arī invalīds. Ir sanākuši nepatīkami brīži, ārā ir mīnusi, bet Raimonds netiek iekšā vairākos autobusos tikai tāpēc, ka tie nav pielāgoti cilvēkiem ar speciālām prasībām. Raimonds nevēlas iziet no mājas divas stundas agrāk, lai laicīgi nokļūtu uz darbu. Uz darbu viņš brauc ar 11.autobusu, bet uz Universitāti jaunietim ir jābrauc ar diviem transportiem. Raimonds neriskē mīnus desmit grādos braukt uz Pārdaugavu.

Kad tiks atrisinātas invalīdu problēmas sabiedriskajā transportā? A. Ameriks: „Nav jāgaida vēlēšanas, lai atrisinātu šo problēmu. Ar zvaigznīti autobusu sarakstos nepieciešams atzīmēt, cikos kursē autobusi, kuri ir speciāli piemēroti invalīdiem. Apsolām, ka divu gadu laikā visi autobusi būs aprīkoti tā, lai ikviens invalīds var normāli pārvietoties. Ja tā nebūs, mēs paši no LPP stāvēsim šajās pieturās un salsim kopā ar invalīdiem.”

A. Gaigala: „Tās līnijas, kuras izmanto invalīdi, mēs atzīmēsim. Būtu lieliski, ja Raimonds mums iesniegtu sarakstu ar invalīdiem, kuri strādā, un kādas autobusu līnijas viņi izmanto. Šajos maršrutos obligāti kursēs autobusi, kuros invalīdi var normāli iekāpt. Katra vadītāja pienākums ir nolaist platformu un palīdzēt iekāpt invalīdam. Jācīnās ar administratīvām metodēm.”

Rezultāti

Pirmā raunda rezultāts - Krista nobalsoja par LPP, jo viņai patika ieteikums par pazemes stāvvietām un atklātā atbilde, ka stāvvietas lētākas nekļūs.

Otrā raunda rezultāts - Raimonds nobalsoja par LPP tikai tāpēc, ka jaunietis pēc pāris gadiem kopā ar A.Ameriku varētu pastāvēt pieturā un pasalt.

Arī skatītāji lēma identiski studijas viesiem, un telefona balsojumā uzvarēja LPP (680 balsis), TB/LNNK ieguva 399 balsis.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu