Gaļas maltītes apdraud veselību (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nenoliegsiet taču, ka viena no cilvēces dzīves baudām ir laba maltīte. Un ne velti sena gudrība māca: paēdis cilvēks – laimīgs cilvēks. Tie laiki, kad ēdienu uzskatīja tikai par fizioloģisku procesu izsalkuma apmierināšanai, jau ir garām. Tamdēļ vēl jo vairāk pavāru izdoma variēt ar produktiem ir apbrīnas vērta.

Agnis Kalnkaziņš, „Rīgas dārzu un parku” uzraugs: „Mīļākais gaļas ēdiens – kotlete. Nostalģija pēc bērnības.”

Elza Leimane, baletdejotāja: „Liellops varētu būt, bet tad ķīniešu gaumē. Man patīk arī vista ķīniešu gaumē, ko pati bieži gatavoju.”

Elmārs Tannis, krodzinieks: „Mans iemīļotākais gaļas ēdiens ir jēra ribiņas. Labākās, ko esmu baudījis, ēdu Itālijā. Mmm... pašas kūst mutē.”

Report.: Bet raugi, zinātnieki izpētījuši, ka tiem cilvēkiem, kuri pieraduši bieži mieloties ar gaļas izstrādājumiem, ir daudz lielāks risks saslimt ar tādu locītavu kaiti kā artrīts. Pētnieki uzskata, ka visa pamatā ir gaļas sastāvā esošā kolagēna ietekme uz cilvēka imūnsistēmu. Ja tā ir pārāk daudz, organisms kolagēnu sāk uzskatīt par svešķermeni un cenšas to iznīcināt. Tostarp arī to, kas ir cilvēku locītavu sastāvā. Rezultātā veidojas locītavu bojājumi, kas savukārt izraisa hroniskas kaites.

Egīls Zariņš, ēdienu eksperts: „Es pret to attiecos kā pret horoskopiem – var ticēt, var neticēt, bet palasīt interesanti.”

Agnis Kalnkaziņš, „Rīgas dārzu un parku” uzraugs: „Es cilāju lielus svarus un, ja es ēstu tikai dadžu lapas, pacilāt neko nevarētu.”

Elza Leimane, baletdejotāja: „Es ticu, ka katram ir savi mīnusi, bet man tāpat viss sāp no slodzes, tāpēc gaļu tā vainot nevaru.”

Elmārs Tannis, krodzinieks: „Nu vai man ir bijušas veselības problēmas? Ja kāda maza atraudziņa... hm... domāju, ka tas neskaitās veselības problēma.”

Report.: Ielās aptaujātie angļu zinātnieku pētījumam piešķir daudz lielāku ticamības momentu. Daļa sastapto domā, ka cūkas šņukuram uz galda jābūt tikai Ziemassvētkos.

Kristaps: „Es domāju, ka jā, ja tā tiek pārmērīgi lietota.”

Evija: „Es gaļu pati neēdu, esmu veģetāriete un uzskatu, ka gaļa nav tas veselīgākais veids, jo, nogalinot dzīvniekus, pirmkārt, tiek pārņemtas viņu negatīvās emocijas. Otrkārt – cilvēks ēd aknas, un arī tur uzkrājas vielas, ko dzīvnieks apēdis.”

Report.: Kaulu slimību speciāliste Helēna Mikažāne reimatoīdo artrītu - hronisku saistaudu slimību - dēvē par aristokrātu slimību. Profesore novērojusi, ka šī kaite galvenokārt piemeklējot viena veida pacientus.

Helēna Mikažāne, Rīgas Reimatoloģijas centra vadītāja: „Tie ir pacienti, galvenokārt resnīši, kuri mēdz ēst ceptu gaļu, labas karbonādes un virsū uzdzert pudeli alus. Un tad otrā rītā parādās urīnpūšļa defekti, kas ir arī ģenētiski, un parādās locītavu sindroms.”

Report.: Daktere norāda, ka patieso cēloni, kas izraisa artrītu, zinātnieki vēl nav atklājuši. Varbūtība, ka tieši gaļas ēdieni vainojami locītavu slimībā, ir tikai viena no hipotēzēm.

Helēna Mikažāne, Rīgas Reimatoloģijas centra vadītāja: „Pasaulē ir valdošā otra hipotēze – šo smago saistaudu sistēmas slimību izrausa vīruss.”

Report.: Lai arī kā būtu ar zinātnieku hipotēzēm, gaļas mīļotājus arī šis bieds nevar atturēt no iecienīto ēdienu stumšanas māgā.

Elmārs Tannis, krodzinieks: „Topa ēdiens Latvijā ir cūkgaļas karbonāde, steiks ļoti populārs un zivju ēdieni. Gaļa joprojām ir numur viens Latvijā.”

Report.: Ja nu tomēr kāds vēlas samazināt gaļas patēriņu uzturā, bet nevar saņemties šādam solim, varam atklāt vēl kādas pētnieku grupas novērojumus. Vācijas zinātnieki secinājuši, ka liellopu un cūkgaļas lietošana draud ne tikai ar iedzīvošanos locītavu kaitēs, bet pat ar resnās zarnas vēzi. Tad nu vienīgais mūsu ieteikums būtu - ēdiet un dzeriet ar mēru un prātu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu