"Māmiņu algas" saņems arī pērn dzimušo bērnu vecāki (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Palielinātu bērna kopšanas pabalstu šogad maksās arī tiem vecākiem, kuru bērni dzimuši līdz šā gada 1.janvārim un kuriem turpinās bērnu kopšanas periods. Tiem nodarbinātajiem vecākiem, kuru bērniņi ir dzimuši līdz šā gada 1.janvārim, sākotnēji var saņemt pabalsta avansu - 56 latus, informēja Labklājības ministrijā.

Jauno pabalstu vienam no vecākiem būs iespējamas pārrēķināt pēc 2005.gada 31.marta. Starpību par pārrēķināto pabalstu un izmaksāto avansu par laika periodu no 1.janvāra līdz 31.martam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra visām jaunajām ģimenēm izmaksās pēc 31.marta. Pilnu pabalsta summu nevar izmaksāt uzreiz, jo jāizstrādā pabalsta ieviešanai nepieciešamā jaunā programmatūra un aprēķināšanas kārtība. Jau ziņojām, ka 1.janvārī stājās spēkā jauna bērna kopšanas pabalsta aprēķināšanas kārtība - viens no jaunajiem vecākiem var saņemt bērna kopšanas pabalstu 70% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Tādējādi pabalsts līdzinās tai algai, kādu viens no bērna vecākiem saņēmis pēc nodokļu nomaksas. Bērna kopšanas pabalstu par bērnu, kurš dzimis pēc 2005.gada 1.janvāra, viens no bērna vecākiem var saņemt uzreiz pilnā apmērā jau gada sākumā. Minimālais bērnu kopšanas pabalsts ir 56 lati mēnesī, bet maksimālais - 392 lati. Nestrādājošās māmiņas saņem pabalstu līdz 50 latiem mēnesī, bet personas, kuras kopj bērnu vecumā no viena līdz diviem gadiem - līdz 30 latiem mēnesī. Personām, kuras kopj dvīņus vai trīnīšus vecumā līdz vienam gadam, par katru nākamo bērnu tiek maksāti 50 lati mēnesī, bet personām, kas kopj dvīņus vai trīnīšus vecumā no viena līdz diviem gadiem, par katru nākamo bērnu tiek maksāti 30 lati mēnesī. Pabalstu aprēķina no personas apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot trīs kalendāros mēnešus pirms mēneša, kurā bērns piedzimis. Bērna kopšanas pabalstu piešķir personai, kura kopj bērnu līdz viena gada vecumam, ja šī persona nav nodarbināta vai atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Bērnu kopšanas pabalstu, kas kopj bērnu no viena līdz divu gadu vecumam, piešķir, ja šī persona nav nodarbināta vai ir nodarbināta un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai strādā nepilnu darba laiku.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu