Zālēm beidzies derīguma termiņš? Nolaist podā!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai cik tas liktos dīvaini, mūsu valstī ir tikai viena iespēja, ko darīt ar medikamentiem, kam beidzies derīguma termiņš, – nolaist podā!

Gluži kā sāli un cukuru gada sākumā vairums iedzīvotāju, galvenokārt jau pensionāri, bailēs no cenu kāpuma iegādājās medikamentu krājumus – tā sakot, nodrošinājums nākotnei. Bet te nu bija - arī medikamentiem ir noteikts derīguma termiņš, tāpēc cilvēki rindām vien tagad vecās zāles stiepj uz tuvāko aptieku.

Ilze Kalve, „Saules aptiekas – 10” vadītāja: „Vienīgais, ko mēs varam darīt, ir izglītot iedzīvotājus par racionālu zāļu lietošanu, neveidot milzīgus zāļu krājumus, neiepirkt daudz medikamentu iepakojumu.”

Report.: Ko lai dara ar nederīgiem medikamentiem, ļaudīm padoma nav.

Arnis : „Bieži vien gadās nopirkt kaut ko vairāk, ko cilvēkam ikdienā vajag, tad jāmet ārā.”

Ludmila : „Prom, miskastē!”

Anita : „Izmetu ārā, ja tādi ir. Atkritumos.”

Report.: Izrādās, visus medikamentus kopējā atkritumu plūsmā nemaz nevar izmest. Latvijā spēkā esošie normatīvie akti paredz, ka vēža ārstēšanai paredzētās zāles klasificējamas pie bīstamajiem atkritumiem. Taču ko darīt ar medikamentiem, kas it kā nav bīstami, neviens tā īsti nezina. Un var dot tikai padomus, jo vienota medikamentu utilizācijas sistēma nepastāv.

Ilze Doniņa, Vides aizsardzības departamenta Tehnoloģiju nodaļas speciāliste: „Šobrīd situācija veidojas tāda: ja mēs savācam atkritumus un turpmākā risinājuma nav, tad šī sistēma nespēj ar atkritumiem tikt galā.”

Ilze Kalve, „Saules aptiekas – 10” vadītāja: „Nekādā gadījumā nemest veselus iepakojumus, tas nozīmē, tabletes nemest ar blisteriem, šķidrās zāļu formas izliet, ampulas sasist.”

Report.: Jauna bīstamo atkritumu savākšanas sistēma taps pāris gadu laikā. Bet tikmēr vismaz Veselības ministrijas speciālisti iedzīvotājiem ar mūsu starpniecību sniedz viedu padomu – medikamentus kam beidzies derīguma termiņš, nolaidiet podā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu