Vairogs pret slimībām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Esmu lasījusi, ka vakcinēšanās var pasargāt no vienas saslimšanas, bet dabiskās pretestības spējas pret citām kaitēm var sabojāt. Mazuli baroju pati, tā varu nodrošināt vislabāko imunitāti. Kāpēc bērni obligāti jāvakcinē pret dažādām saslimšanām? Vai no tā nevar atteikties?"

Šādu jautājumu uzdod piecus mēnešus veca zīdaiņa māmiņa no Bauskas. Atbild bērnu ārste AIJA TĒRAUDA, kurai ir sertifikāts arī infektoloģijā. – No obligātās potēšanās, ko bērniem paredzējusi valsts programma, vecāki nedrīkst atteikties. Turklāt, ja nebūs saņemtas vajadzīgās potes, viņu neuzņems ne pirmsskolas izglītības iestādē, ne skolā. Obligātā kārtā bērni tiek vakcinēti pret ļoti nopietnām infekcijas slimībām. Vakcinācijas kalendāru var pakārtot mazā pacienta veselībai. Kaut arī būs pienācis noteiktais laiks, iesnainu un klepojošu bērnu nepotēs. Atkāpes ir arī bērniem ar konkrētiem hroniskiem veselības traucējumiem, dažādām alerģijām. Latvijā nav izstrādāta likumdošana, kādā kārtībā vecāki varētu vispār atteikties no bērnu vakcinācijas. Par to ir atbildīgs arī ārsts, pie kura mazais pacients ir reģistrēts. Vakcinācijas nozīme - Tas ir efektīvākais aizsardzības veids pret infekcijas slimībām. Vakcinēta bērna iespēja saslimt ir ļoti maza, bet sasirgušajam slimība norit vieglā formā. - Ja sabiedrības lielākā daļa ir vakcinēta, infekcija vairs neizplatās, tā iznīkst. Tādējādi pasaulē izdevies likvidēt bakas, bet Latvijā poliomielītu un bērnu saslimstību ar stingumkrampjiem. Pret kādām infekcijām bērnus potē? 2001. gadā izstrādātais vakcināciju kalendārs paredz bērnu plānveida bezmaksas potēšanu pret desmit dažādām infekcijām: - B hepatītu, poliomielītu, tuberkulozi, Haemophilus influenzae infekciju, difteriju, masalām, stingumkrampjiem, masaliņām, garo klepu, epidēmisko parotītu. Izmantota informācija no Sabiedrības veselības aģentūras mājaslapas internetā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu