Vai malumednieki paliks nesodīti?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 1.janvāra Latvijā par malumedībām nevar aprēķināt zaudējumus un līdz ar to nevar arī saukt pie kriminālatbildības, jo vecie noteikumi par zaudējumu aprēķināšanas kārtību vairs nav spēkā, bet jaunos vēl Ministru kabinets nav apstiprinājis.

Paredzams, ka jaunos noteikumus Ministru kabinetā izskatīs un apstiprinās 2.martā. Zemkopības ministrijas meža resursu departamenta speciālists Normunds Strūve klāsta, ka viņa izstrādātais noteikumu projekts par medību saimniecībai nodarīto zaudējumu aprēķināšanas kārtību šobrīd atrodas Ministru kabineta, kancelejā un “kuru katru brīdi tiem vajadzētu būt apstiprinātiem”. Aizķeršanās neesot saistīta ar valdības maiņu, bet gan saskaņojot Finanšu ministrijā. Rezultātā jaunie noteikumi “būs ļoti līdzīgi tiem, kas līdz šim bija spēkā”. N.Strūve atzīst, ka “tā diemžēl ir - ja vecie noteikumi nav spēkā, zaudējumus par nelikumīgi nomedītajiem dzīvniekiem aprēķināt nevar”. Viņš gan izteica viedokli, ka nelikumīgas medības Latvijā nemaz tik izplatītas neesot. Valsts meža dienestā medību daļā Valters Lūsis laikrakstu informē, ka janvārī Latvijā konstatētas divas nelikumīgas aļņu, četras briežu, trīs stirnu un vienas meža cūkas medības. Tie visi ir limitētie dzīvnieki, uz kuriem medības ir ierobežotas, ir noteikts arī saudzēšanas laiks. Reāli medību saimniecībām nodarīti materiālie zaudējumi vairāku tūkstošu latu apmērā, ko no noskaidrotajām astoņām aizdomās turamajām personām piedzīt nevarēs. V.Lūsis uzsver, ka “to nav izdarījusi Zemkopības ministrija, kurai bija dots laiks no augusta līdz decembra beigām”, lai sagatavotu un nodotu apstiprināšanai Ministru kabinetā jaunos noteikumus par zaudējumu aprēķināšanas kārtību par nelikumīgi nomedītajiem dzīvniekiem. “Par jebkura dzīvnieka nelikumīgu nomedīšanu iestājās kriminālatbildība. Medību saimniecībai nodarītais materiālais zaudējums ir būtiskā kaitējuma kritērijs, lai aizdomās turamo personu varētu saukt pie kriminālatbildības. Šobrīd to izdarīt nav iespējams. Līdz ar to par nelikumīgām medībām var saukt tikai pie administratīvās atbildības,” saka V.Lūsis. Gulbenes virsmežniecības virsmežzinis Andis Caunītis informē, ka Gulbenes rajonā šogad nav konstētas nelikumīgas medības. V.Lūsis informē, ka pērn Latvijā konstatētas 11 nelikumīgas aļņu, 16 briežu, 44 stirnu, sešas meža cūku, astoņas bebru un vienas medņa medības. Tie visi ir limitētie dzīvnieki, uz kuriem medības ir ierobežotas un dzīvniekiem noteikts arī saudzēšanas laiks. Materiālos zaudējumus 57 455 latu apmērā nodarījušas 84 personas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu