Viņš ir dzīvā īru mūzikas leģenda - Šeins Makgovans!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viņš ir vienīgais bezzobainais rokmūziķis ar pasaules slavu, kurš var atļauties šķietami nerūpēties par savu reputāciju un izskatu. Viņš draudzējas un sadzied kopā ar Šainedu O'Konoru , Niku Keivu un Džoniju Depu. Viņš ir vienīgais grupas līderis, no kura publiski atteikusies paša radītā grupa. Par viņa izdarībām stāsta leģendas. Viņš ir dzīvā īru mūzikas leģenda - Šeins Makgovans!

Ja arī neesat pārliecināti Šeina Makgovana fani, bet jums kaut reizi mūžā ir gadījies dzirdēt kādu īru krogus dziesmu, tad varat būt gandrīz droši, ka to sacerējis vai dziedājis viņš.

Arī šis pabriesmīgā paskata vīrs reiz, pirms gadiem četrdesmit ar astīti ir bijis mazs, jauks zēns kārtīgā īru ģimenē. Māte – tautas dziesmu zinātāja un fotomodele, tēvs – ar dzīvi neapmierināts klerks, kurš allaž vēlējies būt rakstnieks. Būdams liels lasītājs, Šeins tomēr skolā bija dauzoņa un pusaudža gados par narkotiku glabāšanu (un droši vien arī lietošanu), no skolas izmests.

Šeina Makgovana tēvs: “Viņam bija visumā laimīga bērnība, ko nespēja sabojāt pat izglītības sistēma. Diemžēl tā arī neko nedeva viņa attīstībai.” Savu muzikālo meklējumu pirmsākumā Šeins aizrāvās ar tolaik jau pamazām norietošo pankroku, viņa elki bija Sex Pistols. Tomēr virsroku ņēma tautiskās saknes un pēc pirmās grupas The Nipple Erectors un dažādām sastāvu maiņām ar dziesmu Streams of Whiskey sevi pieteica Pogue Mahone, kas tulkojumā no gēlu valodas ir uzaicinājums nobučot pēcpusi.

Šeins Makgovans: “Es eju, es eju, kur viskija straumes sit sejā... Tas jums nav nekāds jaukais maijmēness ar lakstīgalu treļļiem upītes krastā...”

Apmēram tādā garā – reibuma miglā Pogues turpina desmit gadus, bet 91.gadā pēc katastrofāla koncerta Japānā Šeina un grupas ceļi šķiras. Katra puse min citus iemeslus, bet būtībā šī ir pirmā reize, kad alkohola un narkotiku dēļ kāda grupa atsakās no sava līdera.

Šeins Makgovans: “Šeina Makgovana ietekmi uz īru mūziku nedrīkst novērtēt par zemu.”

Kas zina, kur tagad ir Pogues? Bet par to, kādā formā ir Šeins Makgovans, jebkurš varēs pārliecināties pēc pāris nedēļām tepat Latvijā. Mēs tad pacentīsimies noskaidrot, kāpēc mūziķu ģērbtuvēm pasūtītā alkohola sarakstā ir gandrīz visi iespējamie dzērieni, izņemot īstu īru viskiju...

Bet Šeins var būt arī pavisam citāds...

Viktorija Klārka, raudzene: “Reizēm man šķiet, ka viņš mani romantizē, tāpat kā viņš romantizē Īriju. Šķiet, tā es, par kuru viņš raksta, nemaz nepastāv. Es esmu tāds iedomu tēls. Tā neesmu es. Drīzāk tā ir romantiska ideja. Es domāju, viņš ir ideālists.”

Iespējams, Šeins Makgovans ir viens no lielākajiem mūsdienu īru mūzikas romantiķiem, kurš paņem skatītājus ar gandrīz bērnišķu patiesumu, ko nav iespējams noslēpt pat aiz daudzcietušās ārienes...

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu