Slavenību reliģija - budisms

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jums novēlu, lai pērtiķis neiedomājas kļūt par mērkaķi un lai neskopojas laimes. Arī mūsu nākamais stāsts par austrumiem, kas ar savu filozofiju aizrauj ne vienu vien rietumu kultūrā augušu cilvēku. Šobrīd pasaulē ļoti izplatīts kļūst budisms, šai dzīves mācībai pievērsušās arī daudzas slavenības, piemēram, Tina Tērnere, Boriss Grebenšikovs un Ričards Gīrs, arī pie mums cilvēku interese par budismu tikai pieaug. Gada sākumā viesojāmies Šrilankā. Tur sastapām mūkus, kas šo filozofiju popularizē arī Latvijā. Budisms austrumos un pašu mājās rubrikā "Vai jūs zināt…"

Budisms ir viena no lielajām pasaules reliģijām, kas radies Indijā ap 6- to gadsimtu pirms mūsu ēras, to drīzāk varētu uzskatīt par dzīves mācību vai varbūt filozofiju. Budisms sākotnēji izplatījies no Indijas uz Dienvidiem – mūsdienu Šrilanku, Birmu, Taizemi, Laosu – kā arī uz Ziemeļiem un Austrumiem – Tibetu, Ķīnu, Japānu, Vjetnamu un citām zemēm.

Budas mācība pirmo reizi pierakstītā veidā parādījās tikai mūsu ēras pirmajā gadsimtā Šrilankā. Šo svēto rakstu apkopojumu sauc par “ Pāli kanonu” jeb “ Tripitaku”.

Šrilankā “Svētā zoba klosterī” tiek glabāta arī vienīgā līdz mūsu dienām saglabājusies Budas eksistences materiālā liecība – viņa zobs, par kuru budisti aizlūdz kā dienu, tā nakti.

Budistu mūki Šrilankā, atšķirībā no daudzām citām budisma zemēm, nedrīkst precēties. Toties viņi ir itin naski uz socializēšanos: strādā gan skolās, gan tūrisma firmās – kā mūsu gids – un mums par izbrīnu dibina pat budistu partijas. Mūsdienās par visu esot jācīnās, jo klosteru uzturēšanu valsts neatbalsta, tie iztiek ar saziedotajiem līdzekļiem.

Budismā eksistē arī savi ekonomikas pamati: Pēdējo simts gadu laikā budisms kļuvis populārs gan Eiropā, gan Amerikā, gan citur pasaulē. Slavenību aizraušanos ar budismu īsteni šīs mācības adepti uzskata par visnotaļ pozitīvu faktu, jo tas rada plašāku interesi par mācību un to popularizē. Šrilankas mūki zināja stāstīt, ka Latvijā pašlaik jau notiekot sarunas par budistu tempļa iespējamo celtniecību. Bet, kamēr tā nav, pie mums ir iespēja nodarboties ar tantrisko jogu. Tantrisms ir viena no budisma skolām, kuras mērķis ir ar speciāliem jogas paņēmieniem panākt ķermeņa, prāta un dvēseles vienotību, bet visaugstākajā līmenī, protams, – sasniegt nirvānu.

Dzīves gudrība ne katram ir dota un šis ir tikai viens no veidiem, kā atrast ceļu pašam pie sevis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu