Zvaigznes, kas riņķojušas ap Latviju.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Koncertu dzīve Latvijā kļūst aizvien aktīvāka - kamēr daži ievērības cienīgi mūziķi, piemēram, kubiešu zvaigznes Buena Vista Social Club Latvijā vēl tikai ir gaidāmi, citi šurp jau atbraukuši, devušies atkal tālāk, bet mums atstājuši atmiņas - nākamajās minūtēs par zvaigznēm, kas riņķojušas ap Latviju.

ZVAIGZNES RIŅĶO Patīkami, ka Latvija nemēģina pretoties globālajām mūzikas modes vēsmām un šajā pusgadā pie mums viesojušās sevišķi daudz pasaules jeb modernās tautas mūzikas mākslinieku. Dienvidafrikāņu trakulīgie dejotāji Umoja...

Čigānu tabora raibums, ceļojoša cirka azarts, tuksnešu plašums un Austrumeiropas čigānu un šansonu smeldze skanēja franču grupas Lo’jo mūzikā... un, protams, Radio SWH rīkotie pasaules mūzikas svētki ar Riodežaneiro karnevāla atmosfēru.

Kādu žanra rāmīti grūti piemeklēt pirmajiem šāgada tālākajiem viesiem – elegantajiem rībinātājiem, grabinātājiem un plaukšķinātājiem - grupai Stomp. Viņu koncerti Rīgā izraisīja sensāciju. “Stompiem” te patika un viņi solījās atbraukt vēl.

Kā tiltiņš starp tautas mūziku un modernajiem klubu ritmiem bija franču-argentīniešu grupas Gotan Project uzstāšanās. Tajā bija savienoti šķietami nesavienojami elementi – greznā Opernama skatuve, etniski-elektroniska mūzika un videoprojekcijas. Kā no “Gredzenu pavēlnieka” Viduszemes pavasarī Rīgā ieradās laumiņai līdzīgā francūziete Emma Šaplēna. Viņa arī pārstāv tā saukto starpžanru muzicēšanu, jo kārtīgas rokmūzikas pavadījumā dzied operiskas balādes. Savus sapņainos, kaislīgos un noslēpumainos skatuves uzvedumus, tāpat kā fantastiskus skatuves tērpus 29 gadus vecā dziedātāja veido pati.

Balto apkaklīšu askētiskajos birojos pavasarī bija iecienīti mūziķi no Vācijas De-Phaz jeb pilnā vārdā Destination Future Jazz. Viņu mūzika, saukta par “saldo džeza nodevību” ir kā lielisks kokteilis, kura labās sastāvdaļas rada kaut ko vēl labāku. Šajā kokteilī ir gan džezs un disko, gan elektroniska deju mūzika un etnoritmi. Galvenais ir to visu pareizi samaisīt...

Pēc septiņu gadu pārtraukuma Latvijā bija ieradies miniatūrais skots ar ugunīgo balsi Midžs Jūrs… 80-to gadu kulta grupu Ultravox un Visage līderis uz vienu dienu bija kļuvis liepājnieks festivālā “Mēs, liepājnieki”.

Gūzma dažādu Eiropas valstu vietējā mēroga zvaigznīšu maijā riņķoja ap vecā kontinenta bezgaumības parādi, kā to sauc daudzi mūziķi ar pasaules vārdu, arī jau pieminētais Midžs Jūrs. Taču mums Eirovīzijas dziesmu konkurss bija vienreizīga iespēja pašu mājās savām acīm ieraudzīt, kā izskatās viena kārtīga šovbiznesa pārtija. Nu, ne sliktāk kā Berlīnē, Venēcijā vai Kannās…

Šī, protams, ir tikai daļa citzemju zvaigžņu, kas iegriezušās Latvijā pēdējā pusgadā. Mēs varam iepazīstināt jūs tikai ar tām slavenībām, kuras grib un ļaujas kļūt tuvākas mums visiem…

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu