Gundars Bērziņš: var nopelnīt, ja dara savādāk. (30)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Plašsaziņas līdzekļi šonedēļ analizējuši amatpersonu ienākumu deklarācijas. Dažu deputātu iesniegtās deklarācijas liecina, ka zemnieku saimniecība var būt labs peļņas avots, pretēji mītam par lauksaimnieku grūto likteni. Tā deputāta Gundara Bērziņa deklarācija liecina, ka viņa zemnieku saimniecība pērn nopelnījusi vairāk nekā 80 tūkstošus latu.

Sudrabotās “Delles” jumta kores redzamas jau pa gabalu. Saimniecības pagalms pieblīvēts ar tehniku, par kuru sapņo ikviens zemnieks. Pie traktora stūres Gundars Bērziņš gan sēžas tikai, lai demonstrētu jaunāko tehnikas sasniegumu. Saimniecība pastāvīgi algo septiņus strādniekus.

Gundars Bērziņš: “Man ļoti patīk ar traktoru braukt. Man te vienreiz misējās salauzt, pēc tam puišiem bija jātaisa.”

Report.: Saimniecība pārtapusi lielā ražošanas uzņēmumā, tā kartupeļus un pienu Bērziņu ģimene pērk veikalā. Turpat tūkstoš hektāru lielajā saimniecībā audzē dažādus graudaugus, slauc pienu un iemēģina spēkus liellopu audzēšanā.

Saeimas deputāts atzīstas, ka “nopelnīt var tad, ja dara savādāk nekā citi”. Proti, ja kādi sējumi samazinās, jāsēj tieši šī kultūra, jo būs pieprasījums. Tā pērn peļņu atnesa auzas, bet griķus, kuru cena bija nožēlojama, izbaroja govīm. Ārpus Latvijas noskatījies, ka ietaupīt var arī, būvējoties ziemā. Tieši tāpēc jaunā – milzīgā ferma, kura sākotnēji paredzēta 200 govīm, bet ar laiku – 800, top ziemā.

Gundars Bērziņš: “Septembrī beigsim, oktobrī liekam pamatus otrai kārtai. Otro, trešo kārtu uzcelsim jau ziemā. Darba šeit ir daudz, noteikti kaut kad atnākšu atpakaļ.”

Report.: Saeimas deputāta ienākumu deklarācija liecina, ka viņa ienākumi pērn bijuši aptuveni 92 tūkstoši latu, no kuriem “Delles” peļņa – mazliet vairāk nekā 83 tūkstoši. Deklarācija nedod priekšstatu, kādas varētu būt “Delles” kredītsaistības.

Kolēģa Augusta Brigmaņa ienākumi turpat 54 tūkstoši latu, no kuriem kā zemnieku saimniecības ieņēmumi uzrādīti aptuveni 46 tūkstoši latu. Bijušā zemkopības ministra Ata Slaktera “Mālnieku” peļņa aptuveni 25 tūkstoši latu. Bet salīdzinoši nelielu peļņu – aptuveni trīs tūkstošus latu savā ienākumu - deklarācijā rakstīs Saeimas deputāts Pēteris Kalniņš no zemnieku saimniecības “Zeltiņi”.

Vēl trīs zemnieku saimniecības reģistrētas uz Saeimas deputātu vārda. Taču, kā atzina to īpašnieki, tāpat kā Anda Kāposta saimniecībā, peļņa nav gūta vai arī tā ir ļoti niecīga.

Andis Kāposts: “Man reālas peļņas nav.”

Report.: Likumdošana Saeimas deputātiem kā amatpersonām neliedz saņemt ienākumus no paša zemnieku saimniecības. Tāpat likumdošana nedala tā dēvētās naturālās saimniecības no jau par ražošanas uzņēmumiem kļuvušām.

Jābilst, ka saimniecībās galvenokārt strādā ģimenes locekļi. Vairums deputātu atzina, ka viņu uzdevums ir stratēģijas izvēle – ko un kur sēt. Gundaram Bērziņam politika palīdzot ko izvēlēties.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu