Eiropā nelemj par kompensāciju piešķiršanu sev.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iespējamie jaunās valdības veidotāji asi kritizē kompensāciju trīskāršošanu Saeimā neievēlētajiem deputātiem. Tā ir negodīga attieksme pret sabiedrību, kad vairākums iedzīvotāju dzīvo uz nabadzības sliekšņa. Turklāt sabiedrība ir parādījusi, ka viņi ir švaki deputāti, tos nepārvēlot, teicis Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis Augusts Brigmanis. No iespējamiem nākamās valdības veidotājiem vienīgi “tēvzemieši” nedz kritizē, nedz slavē ideju par kompensāciju palielināšanu. Kādi ir kompensāciju apjomi citu Eiropas valstu parlamentāriešiem un vai viņiem, noliekot pilnvaras, ir tiesības pašiem lemt par kompensāciju piešķiršanu?

Pasaulē tos ierasti sauc par "izpletņiem" – tiem politiķiem, kas augstu kāpj un zemu krīt, uz zemes nolaišanās laiku izmaksā atgūšanās kompensācijas.

Kaimiņzemē Igaunijā parlamentārieši jau desmit gadu saņem algas pēc viena aprēķina, tā ceturkšņa četru vidējo mēnešalgu apmērā, tas ir, 940 latu mēnesī. Darbu zaudējot, summa trīsreiz nepalielinās, tā pat nav divkārša.

Juris Kursietis: “Ja tautas pārstāvis netiek ievēlēts nākamajās vēlēšanās, tad viņam tiek izmaksāta vienreizēja kompensācija sešu vidējo mēnešalgu apmērā, vairāk par 1400 latiem. Šis likums ir spēkā kopš 1992.gada.”

Report.: Kaut arī nākamā gada martā gaidāmas Igaunijas parlamenta vēlēšanas, droši avoti liecina, ka kompensāciju izmaksas kārtība netiks mainīta.

Savukārt vienā no demokrātijas citadelēm – Zviedrijā tautas kalpu kompensācijas atkarīgas no vecuma un stāža parlamenta darbā.

Sandra Veinberga: “Ja deputāts Zviedrijā ir jaunāks par 40 gadiem un strādājis parlamentā vismaz trīs gadus, tad viņš saņem algas kompensāciju 80 procentu apjomā viena gada garumā, ar noteikumu, ka deputātam vai viņa ģimenes locekļiem nav nekādu citu ienākumu. Ja deputāts ir 50 gadus vecs un strādājis parlamentā vismaz sešus gadus vai vairāk, un šim cilvēkam arī nav nekādu citu ienākumu, tad kompensācijas laiks ir garāks un iespējama arī priekšlaikus pensionēšana.”

Report.: Vācijā, pēc nesen notikušajām parlamenta vēlēšanām nu jau bijušo deputātu sociālās garantijas arī ir aktuāls jautājums.

Ansis Bogustovs: “Arī Vācijā šoruden ir neparasti liela, proti, trešā daļa, nav iekļuvuši jaunajā parlamentā, viņiem kompensācija – deputātu algas apmērā, aptuveni 3200 latu, pienāksies tikai mēnesi. Turpmākajos mēnešos deputātu bezdarbnieku pabalsts būs tieši atkarīgs no iepriekš parlamentā pavadītajiem gadiem. Par četru gadu darbu pienākas četru mēnešu pabalsts, par astoņiem gadiem – astoņi mēneši. Šāda tradīcija pastāv jau vairākus gadu desmitus, un to nosaka likums “Par deputātu darbību”, nevis parlamenta kārtības rullis.”

Report.: Kā redzams, tautas kalpu cena par zaudēto augsto amatu katrā valstī ir citādi rēķināma. Taču neviens no šiem parlamentiem nav lēmis par kompensāciju piešķiršanu sev.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu