Nodibina Sociāldemokrātu savienību.

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

24.martā Rīgas Latviešu biedrības namā 655 kongresa dalībnieki nobalsoja par Sociāldemokrātu savienības (SDS) nodibināšanu.

Dibināšanas dienā SDS biedru anketas aizpildījuši vēl 97 cilvēki. Vēlmi kļūt par SDS biedri rakstiski paudusi ievērojamā sociāldemokrāta Fēliksa Cielēna meita Elizabete Cielēna. Uz šodienu SDS ir 958 biedri. Uzrunājot kongresa dalībniekus, Egils Baldzēns solīja kopā ar Einara Repšes "Jauno laiku" "iztrenkāt pie varas esošo partiju "pašapmierināto, mietpilsonisko pīļu dīķi". SDS sola realizēt sabiedrības, ne partijas biedru savtīgas intereses, uzsvēra Baldzēns. Baldzēns pārmeta Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) vadībai, ka tā cenšas uzspiest sociāldemokrātiem boļševistisko stilu, tās deputāti Saeimā balso pret valsts valodas statusa nostiprināšanu Satversmē. Baldzēns arī apgalvoja, ka Rīgas domē pie varas esošie LSDSP pārstāvji, "turpina valsts apzagšanu". Baldzēns minēja gan domnieku nepelnītās prēmijas, gan lepnos limuzīnus, gan vairāk nekā miljonu lielo parādu norakstīšanu Rīgas brīvostā. Asus vārdus Baldzēns veltīja Jura Bojāra izstrādātajai Satversmei, kuras pieņemšana dotu iespēju "pučistiem kļūt par Latvijas valsts prezidentiem". Baldzēns arī norādīja, ka Bojāra Satversmē paredzēts, ka Saeimas deputātus, kurus ievēlēs tauta, varēs atsaukt partijas, respektīvi, to sponsori. Arnis Mugurēvičs dibināšanas kongresa delegātus informēja, ka tikai 33% no SDS dibinātājiem agrāk darbojušies citā partijā, 86% no tiem nāk no LSDSP. SDS ir atbalsta grupas praktiski visos Latvijas rajonos, izņemot Alūksni, Balvus un Valku. Iepriekš tika ziņots, ka arī Preiļos nav partijas atbalsta grupas. Vēlāk Mugurēvičs iepriekš sniegto informāciju precizēja, informējot, ka Preiļos ir četri SDS biedri un astoņi atbalstītāji. Partijas atbalstītāji esot arī Vācijā, Lielbritānijā un Zviedrijā. SDS dibināšanas kongresā tika nolasīti vairāki apsveikumi, starp kuriem bija Saeimas izjukušās Jaunās frakcijas deputāti Ingrīda Ūdre, Silvija Dreimane, Raimonds Pauls un Andris Bērziņš, kuri tagad Saeimā ir neatkarīgo deputātu grupa. 21% no SDS dibinātājiem ir cilvēki vecumā līdz 25 gadiem, 31% - vecumā no 26 līdz 40 gadiem, 34% - vecumā no 41 - līdz 60 gadiem un 14% vecumā virs 61 gada. 18% SDS dibinātāju ir nepabeigta vidējā izglītība, 58% - vidējā izglītība, 34% - augstākā izglītība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu